Yoksa Burçlar Gerçek Mi? Bir Kalamar Türünün DoÄŸum Gününe Göre ÇiftleÅŸtiÄŸi KeÅŸfedildi!

Bilim insanları bir kalamar türünün erkeklerinin nasıl çiftleÅŸtiÄŸinin, ne zaman dünyaya geldiklerine göre belirlendiÄŸini buldu. Ayrıca bu canlılar hayatları boyunca bu ÅŸekilde çiftleÅŸiyor.

 

Independence Türkçe’nin haberine göre; Heterololigo bleekeri adlı kalamar türü yumurtadan çıktığı döneme göre çiftleÅŸirken ya atılgan ya da sinsi davranışlar sergiliyor. 

 

Proceedings of the Royal Society B Biological Sciences adlı hakemli dergide bugün yayımlanan araÅŸtırmaya göre nisan başıyla temmuz ortası arasında yumurtadan çıkan erkek kalamarlar "partner" oluyor. ÇiftleÅŸme sezonu geldiÄŸinde büyümüÅŸ olan bu canlılar diÄŸer erkeklerle savaÅŸarak diÅŸi kalamarı döllüyor ve ardından diÅŸi hayvan yumurtalarını bırakırken onu koruyuyor. Haziran başından aÄŸustos ortasına kadar dünyaya gelenler çiftleÅŸme zamanında diÄŸerlerine göre daha küçük kaldıklarından "casus" kalamarlar oluyor: Bir diÅŸinin yumurtalarını bıraktığı yerin yakınına spermlerini gizlice bırakarak bunları döllemeyi umuyor.

 

Temmuz başında yumurtadan çıkan kalamaların bu ikisinden biri olma ihtimaliyse yarı yarıya. 201 erkek kalamalarla olgunlaÅŸmış 68 diÅŸi kalamarı inceleyen araÅŸtırmacılar erkek kalamarların bu iki tipten birine girdiÄŸinde, bunun hayatları boyunca aynı kaldığını da gözlemledi.

 

Tokyo Üniversitesi Atmosfer ve Okyanus AraÅŸtırmaları Enstitüsü'nden Yoko Iwata, yazarları arasında yer aldığı çalışma hakkında ÅŸöyle diyor: 

 

Sonuçlarımız yumurtadan çıkma tarihinin bu türün bütün yaÅŸamının seyrini belirlediÄŸini gösteriyor. Bilim insanları erken dünyaya gelmesine raÄŸmen yeterince büyümeyen kalamarların, partner olabilecek kadar büyüyene kadar çiftleÅŸmeyi ertelediÄŸini de ortaya koydu. 

 

Yeni araÅŸtırma, daha önce sadece bazı balıklarda gözlemlenen doÄŸum günü hipotezinin bir deniz omurgasızı için de geçerli olduÄŸuna iÅŸaret eden ilk bulguları içeriyor. Bu hipoteze göre erkeklerin dünyaya gelme zamanı çiftleÅŸme taktiklerini etkiliyor. Daha önceki bir çalışmada da insanların doÄŸdukları zamanının spordaki baÅŸarısını etkilediÄŸi bulunmuÅŸtu. Avustralyalı araÅŸtırmacılar yılın ilk aylarında doÄŸan çocukların, okuldaki takımlara seçilme zamanına kadar daha fazla geliÅŸmesinin buna yol açtığını tespit etmiÅŸti.  

 

Bilim insanları yeni çalışmada ÅŸaşırtıcı bir gözlem de yaptı. Önceki çalışmalar kalamarların özellikle de su sıcaklığı gibi çevresel koÅŸullara karşı çok duyarlı olduÄŸunu göstermiÅŸti. Bu nedenle araÅŸtırmacılar Heterololigo bleekeri türündeki kalamaların büyüme hızlalarının farklı olmasını bekliyordu. Ancak ayrı dönemlerde büyüyen partner ve casus diye adlandırdıkları erkek kalamarların, yaÅŸamın erken dönemlerindeki büyüme oranının pek farklı olmadığını gözlemlediler.  Bu durum Heterololigo bleekeri türünün büyüme ve üremesini nelerin etkilediÄŸine dair yeni soruları beraberinde getiriyor. AraÅŸtırmacılar bunun çeÅŸitli çevresel faktörlerin karışımından kaynaklanabileceÄŸini düÅŸünüyor. 

 

Kalamar türünün çiftleÅŸme davranışındaki mevsimsellik ilk anda astrolojik burçların doÄŸada bir yerinin olabileceÄŸini düÅŸündürse de araÅŸtırmada gök cisimlerine dair herhangi bir veri yok. Bilim insanları, kalamar türünün doÄŸum anındaki farklı mevsimsel ve çevresel koÅŸulların yarattığı etkilerin üzerinde duruyor. Batı Astrolojisi ise doÄŸum anındaki yıldızların konumuyla insan kiÅŸiliÄŸi arasında kurulan varsayımsal bir baÄŸa dayanıyor ve bu araÅŸtırmayla bir ilgisi bulunmuyor.