Zakintos Ya Da Zanta Adasındaki Ünlü Gemi Enkazını Dalgalar Götürmek Üzere!

Zakintos ya da Zanta, İyon Denizi’nde, Yunanstan ana karasının sadece 20 kilometre açığında yer alan güzel mi güzel bir ada. 405 kilometrekarelik yüzölçümüne sahip adada 123 kilometre uzunluğunda sahil şeridi bulunuyor.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

Adanın en doğal güzelliklerinin yan sıra en çok turist çeken cazibe merkezini Navagio plajında karaya vurmuş 43 yıl öncesinden kalma bir gemi enkazı oluşturuyor. Bu plaj ve gemi enkazı sadece turistik ilgi merkezi değil, ayrıca adanın en çok fotoğraflanan ve seyahat acentalarının özel turlar düzenledikleri bir bölge

 

Ancak, Zanta ya da Zakintos neredeyse sembolü haline gelmiş olan bu enkazı yitirmek üzere. Geminin enkazı özellikle son 10 yılda epey tahrip oldu. Körfezi çevreleyen kırılgan falezler enkaz için tek tehlike değil. Yunan basınındaki haberlere göre, geçenlerde fırtınalı bir havada sahili döven dalgalar geminin bir bölümünü alıp götürdü.

 

zakintos ya da zanta adasindaki gemi enkazini dalgalar goturmek uzere

 

Muhteşem bir kumsal ve arka planda kireç taşından oluşmuş falezlerle çevrili olan enkazın bulunduğu plaj 2018’de kısa bir süreliğine ziyarete kapatıldı. Çünkü falezlerin bir bölümü heyelan nedeniyle çökmüştü,. 2022 Eylül’ünde 5.4 büyüklüğündeki depremin tetiklediği yeni bir toprak kayması oldu ve plaj yeniden kapatıldı. Şimdi sadece denizden tekneyle plaja ulaşılabiliyor.

 

“MV Panagiotis” adını taşıyan gemi 1980’de adada karaya oturdu. İddiaya göre gemi kaçakçılık işlerinde kullanılıyordu ve fırtınalı bir gün sahil güvenlik ekiplerinden kaçmak isteyen mürettebat tarafından terkedildi. Sonunda yetkililer uyandılar ve adanın turizm gelirinin önemli bir bölümünü sağlayan enkazın dalgalar tarafından yok edilmesini veya denize sürüklenmesini önlemek için çare düşünmeye başladılar.

 

Yetkililerin harekete geçmesinde tur operatörlerinin, Zanta Belediye Başkanı Giorgos Stasinopoulos’un ve bu ada kökenli Milletvekili Dionysis Aktypis’in çağrıları da etkili oldu. Hatta turizm şirketleri ve tur operatörleri adanın bu sembolünü korumak için gerekli finansmanı sağlamaya hazır olduklarını da bildirdiler.

 

Atina’daki hükümet yetkililerinden henüz bu önerilere bir yanıt gelmedi. Ancak enkaz tümüyle yitirilmeden önce harekete geçilmesini isteyen yerel yöneticiler baskılarını her geçen gün daha da artırıyor.

 

Bakalım, enkaz kurtarılabilecek mi?