Zeytin Ağacı Neden Önemlidir?

Zeytin Ağacı İle İlgili İlginç Bilgiler!

 

Yüzyıllardır Anadolu coğrafyasının en önemli süslerinden olan zeytin ağaçlarının geçmişi şühesiz çok eskiye dayanıyor. Zeytin yetiştiriciliği, ilk kez M.Ö 4000 yıllarında Anadolu'da başlamış, buradan Akdeniz'in diğer ülkelerine yayılmıştır. Zeytin ağacı mitolojide bile yer bulmayı başarmıştır. Athena'ya hediye edilen zeytin ağacı sayesinde zenginlik ve bereketin geldiğine inanılmıştır. Hala zeytin ağaçları bereketi çağrıştırır. Doğada 2000 yıl kadar yaşayabilen zeytin ağaçları ölümsüz ağaç olarak da bilinir. En şifalı ve en az bakım gerektiren bu ağaçlar kuruduktan sonra bile yeniden yeşerip meyve verebilir. Zeytinlikler ekolojik denge için çok önemlidir.

 

 

Eski Mısır'da zeytinyağı arınma ve kutsanma maksadıyla kullanılmıştır. Tanrıçalar ve dinler tarafından kutsal sayılan zeytinyağı ise mucizevidir. Sağlıkçılar tarafından en sağlıklı yağ olarak tanımlanır ve ilaç sektöründe de kullanılır. Kozmetik sektöründe de yer bulmayı başaran zeytin yağı, içerdiği E vitamini açısından hücre yenilenmesini hızlandırarak cildi gençleştirir.

 

 

Zeytin dalı barışın simgesi olarak biliniyor peki neden?

 

Efsaneye göre Büyük Tufan'ın gerçekleştiği sırada Nuh Peygamber, tufanın şiddeti azalınca dünyada suların çekilip çekilmediğini anlamak için beyaz bir güvercin gönderir suların çekilmediğini gören güvercin kısa sürede gemiye geri döner. Nuh peygamber bir süre daha bekledikten sonra güvercini tekrar gönderir. Güvercin ise bu kez ağzında taze koparılmış bir zeytin dalı ile geri döner. Bunu gören Nuh peygamber, tufanın bittiğini ve suların çekildiğini anlar. Bu sebeple ağzında zeytin dalı tutan beyaz güvercin yeniden doğuşun ve barışın simgesi olmuştur.

 

 

 

 

 

 

 



Etiketler: