30 Yıl Sonra Dünya Tamamen ÇölleÅŸebilir! Tarih 2050'ler Dikkat!

Bilim insanları Ä°ngiliz “The Guardian” gazetesinde yayınlanan ortak makalelerinde doÄŸayı mahvetmeye devam etmemiz durumunda dünyamızı çok kötü bir geleceÄŸin beklediÄŸi uyarısında bulundular. Onlara göre en geç 2050’de türlerin kaybolmasından besin maddesi ve su kıtlığına kadar bir çok tehlikeyle karşılaÅŸacağız.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

İşte bilim insanlarının uyarıları:

 

-Son 50 yılda toprağın kullanımında yaÅŸanan geliÅŸmeler biyoçeÅŸitliliÄŸin yok olmasında en önemli rolü oynadı. Önümüzde on yıllarda bu geliÅŸme tersine çevrilemezse, toprak saÄŸlığınıiyice yitirecek. YoÄŸun tarım, tarım ilaçları ve tuzlanma, erozyonu hızlandıracak.

 

-Ä°nsanoÄŸlu son 10 bin yılda ormanların üçte birini yok etti. Tropikal ormanlar gibi ekosistemler çöktü. Kurak bölgelerin biyoçeÅŸitliliÄŸi bile maden arama ve iÅŸletme faaliyetleri nedeniyle köklü deÄŸiÅŸikliÄŸe uÄŸruyor. Bunun en somut örneÄŸi, Güney Afrika’nın yarı çöl olan Karoo bölgesi. Oranın doÄŸal yapısı o kadar deÄŸiÅŸtiriliyor ki, bir süre sonra tümüyle kaybedilmiÅŸ olacak.

 

-BiyoçeÅŸitliliÄŸi korumak için acil önlemler almazsak, Brezilya’nın Amazon bölgesi de çölleÅŸecek. Bunu durdurmanın tek yolu, hep daha fazla kazanç üstüne kurulu dünya ekonomik sistemini deÄŸiÅŸtirmek.

 

-Bir baÅŸka tehlike: DoÄŸann tahrip edilmesi sonucu dünyadaki istilacı türlerin hızla çoÄŸalması. Gerek yaÅŸam alanlarının yok edilmesi, gerekse ticaret ve insanların yolculukları sonucu, en az 3 bin 500 istilacı tür tüm dünyaya yayılmış durumda. Bu türler önümüzdeki dönemde doÄŸal felaketlerde çok daha ciddi etkili olacaklar. Bunun örneÄŸini Hawai’deki son yangınlarda gördük.

 

-Küresel ısınma, hastalık taşıyan türlerin, örneÄŸin “Asya kaplan sivrisineÄŸi”nin tüm Avrupa ekosistemine yayılmasına ve 2050’ye kadar popülasyonlarının iki katına çıkmasına yol açacak.

 

-Bir tehlike daha: Gittikçe daha geniÅŸ alanlara yayılan yabani otlar yangınları tetikleyecek. Denizlerin sahil ÅŸeritlerinin iÅŸgali ya da yok edilmesi balıkçılığı tehlikeye düÅŸürecek.

 

-DoÄŸal ekosistemlerde plastik, kimyasal maddeyer ve tarım ilaçlarının dünyanın doÄŸal korunma mekanizmalarının dayanabileceÄŸi sınırı yakında aÅŸmış olacak.

 

-Dünyada günde 3 milyon ton tarım ve haÅŸere ilacı kullanılıyor. Bunun yüzde 82’si doÄŸada eriyor, yüzde 10’u toprakta kalıyor, yüzde 8’i ise yeraltı su kaynaklarına sızıyor. Yeraltı sularına sızdığında etkisini kaybetmiyor. Toprak kurtlarını, polenleÅŸmeyi saÄŸlayan canlıları ve toprağın saÄŸlığı için gerekli diÄŸer canlıları yok ediyor.