8 Yaşındaki Mülteci Çocuk Tek Başına 5 Bin 600 Kilometre Yol Kat Etti İtalya'ya Ulaştı!

Mülteci veya sığınmacı adaylarının Avrupa’ya ulaşmak için nasıl ölümcül tehlikelerle dolu bir yol kat ettikleri biliniyor. Özellikle Afrikalılar’ın: Kölelik, çöl, Libya cezaevleri, hepsini aşarsanız Akdeniz’de boğulma tehlikesi. Dile kolay; 2023’te Kuzey Afrika’dan Avrupa’ya geçmek isteyen mültecilerin 3 binden fazlasına Akdeniz mezar oldu.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

8 yaşındaki Malili bir çocuk bu tehlikelerin hepsinden kurtulup Avrupa’ya adım atmayı başardı. Çocuğun adı Umar, yani Ömer. 2023 sonunda cihatçı bir örgütün saldırdığı bir köyde yaşıyordu. Köyden kaçarken anne-babasının izlerin kaybetti ama yürümeye devam etti. Sahra çölünü kat etti, Libya’ya ulaştı. Orada bir suç örgütünce yakalandı ve boğaz tokluğuna çalışmaya zorladı.

 

Onların elinden de kurtulmayı başarınca, bir grup mülteci adayıyla Libya’dan kaçmaya çalıştı. Ancak Libya sahil güvenlik ekipleri onları yakalayıp cezaevine kapattı.  Ömer o cezaevinden de kaçmayı başardı. Nasıl? Kendisini bir çöp konteynerinde saklayan 2 yetişkin sayesinde. Bir kez daha Akdeniz’i aşmayı denedi. Bu kez şansı yaver gitti: “SOS Akdeniz” adlı sivil toplum örgütünün mültecileri kurtarmak için donattığı “Ocean Viking” gemisi, onu da taşıyan derme çatma teknenin yardımına koştu.

 

İtalya’nın Ancona limanındaki mültecileri toplama merkezinin yöneticileri Ömer’in gencecik yaşından ve Avrupa’ya ulaşma azminden etkilenip, onu himayelerine aldılar. Merkezin müdürü anlatıyor:  “Telefonumu çıkardım. Ömer’in ezbere bildiği babasının telefon numarasını aradım. Babası cevap verdi. Oğlunun kurtulup Avrupa’ya ulaştığına inanamıyordu. 4 aydır hiçbir haber alamadığı oğlunun öldüğünü düşünüyordu.”

 

Ömer her ne kadar topuğundan yaralanmış olsa da sağ salim Avrupa’ya ulaşmıştı. Yarası tedavi edildi. Ama Avrupa’ya gelme hedefini unutmamıştı: Okula gitmek istiyordu. Şimdi İtalya’daki mülteci merkezi ona başka sığınmacı çocuklarla birlikte öğrenim görebileceği bir okul araştırıyor.



Etiketler: