Akrabalar Azaldı Cenazeler Tehlikeye Girdi!

Hindistan, Pakistan ve İran’da “Parsi” denilen ve Zerdüştlüğe inanan bir azınlık yaşıyor. Bunlar cenazelerini ne toprağa veriyor, ne yakıyorlar? Ne yapıyorlar? Vücudu parçalayıp dağa bırakıyor, akbabalar tarafından yenmesini sağlıyorlar.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

“Kültürümüz ve geleneğimiz ölmek üzere…” Pakistan’ın en büyük kenti Karaçi’de “Parsizm”e inanan bu topluluk binlerce yıllık cenaze geleneğini artık uygulayamayacak noktaya geldiler.

 

Onlar için toprak ve ateş kutsal olduğu için onları kirletmemek adına ölülerini ne toprağa veriyorlar, ne de yakıyorlar. Cesetler ya dağa bırakılıyor ya da  “Dakma” dedikleri “Sessizlik kulesi”ne bırakıyorlar. Bu daire Ceset oraya konuluyor ve  akbabalar ile diğer leşçi hayvanlar tarafından parçalanıp yenmesi bekleniyor.

 

Ne var ki, “Parsizm”in varlığını sürdürdüğü Hindistan, Pakistan ve İran’da akbaba nesli tükenmek üzere. Neden? Cevap: Sığır sürülerini hastalıklardan korumak için kullanılan “Diclofenac” adlı ilaç yüzünden. . Zehirli  olan bu ilaç bir sığır ölünce ve doğaya bırakılınca onu yemeye kalkan ak babaları mahvediyor. Çünkü ilaç önce iltihaba yol açıyor, sonra böbrek yetersizliğine, sonunda da ölüme…