Alexander Graham Bell Kimdir? Nerelidir? Ne Zaman Vefat Etmiştir?

Telefonun mucidi olan İskoç bilim insanı Alexander Graham Bell Kimdir? Nerelidir? Ne Zaman Vefat Etmiştir?

 

 

Telefonun mucidi olan İskoç bilim insanı Alexander Graham Bell Kimdir? Nerelidir? Ne Zaman Vefat Etmiştir?

 

Alexander Graham Bell Kimdir? Nerelidir? Ne Zaman Vefat Etmiştir?

 

Alexander Graham Bell Kimdir? Alexander Graham Bell 3 Mart 1847 İskoçya, Edinburg'da doğmuştur. Edinburgh Üniversitesi'nden mevzundur. Telefonu icat edmiş Graham Bell, aslında işitme engellilerin çözümünü bulmaya çalışmaktaydı. Bunu başaramamış olsada kilometrelerce ötedeki insanlara konuşmadın yolunu bulmuştur. Graham Bell'in annesi de doğuştan engellidir. Babası ve dedesi işitme engelliler ile yıllarını harcamışlardır. Graham Bell'in iki kardeşi veremden ölmüş, bunun üzerine babasıda kalan tek oğlunun sağlığı için kanada'ya gömüşlerdir. Babası öldükten sonra ise Graham Bell ABD'ye gitmiştir. Önce Ontario ve Boston'da bir süre işitme engellilere dil öğretmiş, daha sonra ise kendi okulunu kurmuştur. Ünü kısa sürede yayılmış ve Oxford Üniversitesi'ne konuk öğretmen olarak çağrılmıştır. Kurumsal bilgilerini teknik destekle gerçeğe dönüştürmek ve işitme engellilerin duymasını sağlıyacak alet yapmak isteyen Graham Bell, Thomas Watson adındaki bir elektirik mühendisi ile birlikte çalışmalara başladı. çalışmalarını yürütmek için maddi destek gerektiğinde; Avukat Gardnier Greene Hubbaret yardım elini uzatmıştır. Graham Bell ve Watson 1875 yılında sesin tel üzerinde seyat ettiğini ortaya çıkarmıştır.

14 Şubat 1876 yılında Graham Bell ve Gray telefon patenti almak için ayrı başvuru yaptı. Graham Bell 7 Mart 1876 yılında patentini aldı. 174.465 nolu patentini alan Graham Bell atolyede denemelerini sürdürdüğü sırada telefon için kullandığı bataryanın içindeki asit pantolonuna döküldü. Pantoluna dökülür dökülmez yardımcısı Watson'u yardım için yanına çağrırken farkında olmadan 10 Mart günü ilk telefon görüşmesini yapmış oldu. Watson, Graham Bell'in sesini "telefon" dan duydu. ABD'nin 100’üncü kuruluş yıl dönümüne denk gelen bu buluşu ona düzenlenen Yüz Yıl sergisinde birçok ödül kazandırdı. Graham Bell bilimsel çalışmalarını yürütmek için maddi ve manevi destek gördüğü. Fransa, insanlığa verdiği hizmetinden dolayı onur ödülü ve para ödülü vermiştir. İlk el telefonunu geliştirmek için Graham Bell, hem teknik sonunları hemde kendisine dava açan Gray'a karşı mücadele etmiştir. Telefon atölyeden 4 yılda çıkmıştır. 1880 yılında Graham Bell'e bu süreçte yardım eden Tainer ile birlikte radyofon adını verdiği aleti denemiştir. Bir okulun tepesine çıkan Tainer çok uzakta görebildiği Graham Bell'e telefonla seslendi "bay bell bay bell. Beni duyabiliyorsanız lütfen pencerenin önüne gelip şapkanızı sallayın." Graham Bell, Tainer'ın dediği gibi camın önüne gelip şapkasını salladığında o anda artık telefon resmen meydana geldi.

1915 yılında New York'tan San Francisco'ya bağlanan ilk uzun kentler arası telefon hattını açmış ve orda yine yardımcısı Watson ile karşılaşmıştır. Aradan geçen onca yıla karşı Graham Bell ilk günü unutmamış ve Watson'a "Watson seni istiyorum, buraya gel" diyerek yanına çağımıştır. 

Alexander Graham Bell insanlığın kaderini değiştiren en büyük icatlardan birini yapmış olan bilim insanı 2 Ağustos 1922 Kanada Baddeck'de hayata veda etmiştir.