Ali Fuat Serpen Çocuklarda Boy Kısalığına Dikkat Çekti!

Uzm. Dr. Ali Fuat Serpen, Instagram’dan verdiği demeçlerle çocuk sağlığına dikkat çekmeye devam ediyor.

 

Yaptığı en son paylaşımda, çocuklarda boy kısalığı ile ilgili ebeveynleri uyaran Uzm. Dr. Ali Fuat Serpen, bu durumlarda nasıl hareket edilmesi gerektiği konusunda bilgilendirdi.

 

Çocuklarda gelişimin metabolizmaya göre farklılık gösterebileceğini belirten Uzm. Dr. Ali Fuat Serpen, her çocuğun boy kısalığının bir hastalık belirtisi olmayabileceğini söyledi. Fakat kısa boylu çocukların hastalık belirtisi taşıyabileceğini de söyleyen Uzm. Dr. Ali Fuat Serpen, erken teşhis konulabilirse boy kısalığının önüne geçilebileceğini de belirtti.

 

Eğer çocuğunuzun boyu kısa ise, bu durumun genetik olabileceğini belirten Uzm. Dr. Ali Fuat Serpen, çocuğun 18 yaşındaki hedef boyunun hesaplanabileceğini belirtti. Sözlerine devam eden ünlü doktor, “Eğer hedef boy peesantili şuanki boy persantiliyle aynı eğrideyse altta bir neden aramaya gerek yoktur.” dedi.

 

Peki hangi hastalıklar boy kısalığı yapar?

 

Uzm. Dr. Ali Fuat Serpen’e göre, vitamin eksikliklikleri, kansızlık ve yanlış beslenme alışkanlığı bile gelişimi etkileyip boy kısalığına neden olabilir.

 

Buna ek olarak, çocuk sık hastalanıyorsa, gelişimi geri ise bu “İmmün yetmezlik” denilen bağışıklık sisteminin eksikliği olabilir.

 

Ayrıca, çocukta, eğer ishal ve kabızlık ataklarına, boy kısalığına eşlik ediyorsa “Çölyak hastalığı” olabilir.

 

Ayrıca, çocukta sık idrara çıkma, çok su içme, kilo kaybı eşlik ediyorsa, “Şeker hastalığı” olabilir.

 

Sözlerine devam eden Uzm. Dr. Ali Fuat Serpen, çocukta erken “ergenlik” belirtisi varsa, bunun kesinlikle araştırılması gerektiğini belirtti. Çünkü bu duruma beyinde kitleden, hormonel bozukluğa kadar birçok etken neden olabilir.

 

Sözlerini “Boy kısalığının bu ve bunlar gibi birçok kronik hastalığa bağlı gelişebileceği ve ölüme dahi neden olabilen hastalıklar sonucu bir belirti olarak ortaya çıkabileceğini, anne veya babası da kısa bize çekmiştir diye düşünülmeyip mutlaka araştırılmalıdır. Doktorunuza başvurmayı ihmal etmeyin” diyerek bitiren Uzm. Dr. Ali Fuat Serpen, ebeveynleri bu durumun çok önemli olduğu konusunda uyardı.