Ali Fuat Serpen Çölyak Hastalığı Konusunda Uyardı!

Sosyal medyada yaptığı çocuk sağlığı paylaşımları ile adından sık sık söz ettiren ünlü çocuk doktoru Ali Fuat Serpen, çölyak hastalığı konusunda ebeveynleri uyardı.

 

Çölyak hastalığında erken teşhisin çok önemli olduğunu vurgulayan ünlü doktor, çölyak hastalığının, gluten adlı proteine karşı bir ömür devam eden alerji olduğunu söyledi.

 

Gluten hangi besinlerde bulunur?

 

Glutenin buğday, arpa, ve yulaf gibi tahıllarda bulunduğunu belirten ünlü doktor, glutenli besinlerin vücuda alındığında alerji sonucu bağırsaklardaki emilimi sağlayan villuslarda harabiyete ve yıkıma neden olarak besinlerin emilimini bozarak etki gösterdiğini ve hastalığın belirtilerinin kendini göstermeye başladığını belirtti.

 

Çölyak hastalığının belirtileri nelerdir?

 

Kilo alımında azlık ve gelişimde gerilik

Karın ağrısı ve karında şişlik

İshal ve kabızlık atakları gibi dışkılama bozukluğu

İştahsızlık

Kansızlık

Kaslarda zayıflık ve nörolojik gelişimde gerilik

Beyin gelişiminde gerilik sonucu okul başarısında düşüklük

 

Çölyak hastalığında tanı nasıl konur?

 

 

Polikliniğe en sık uzayan dışkılama bozukluğu, iştahsızlık ve gelişim geriliği ile gelen hastalarda kandan çölyak antikorları bakılır, eğer pozitif gelirse ve çölyak düşünülüyorsa kesin tanı bağırsaklardan alınan biyopsinin sonucu konur. Ayrıca tedavide glutensiz diyet yapmak şarttır. Diyet sonrası şikayetler günler içinde hemen azalırken, bağırsaklardaki düzelme 2 yıla kadar uzayabilir.