Ali Nesin Kimdir? Nerelidir? Kaç Yaşındadır?

2018 yılında Leelavati Ödülü'nü alan, Türkiye'nin değerli isimlerinden biri olan türk matematikçi, Ali Nesin Kimdir? Nerelidir? Kaç Yaşındadır?

 

 

2018 yılında Leelavati Ödülü'nü alan, Türkiye'nin değerli isimlerinden biri olan türk matematikçi, Ali Nesin Kimdir? Nerelidir? Kaç Yaşındadır?

 

Ali Nesin Kimdir? Nerelidir? Kaç Yaşındadır?

Ali Nesin Kimdir? Ali Nesin 18 Kasım 1956 tarihinde İstanbul'da doğmuştur. Babası tanınmış yazar Aziz Nesin, annesi Meral Çelen'dir. 1977-1981 yılları arasında Paris Diderot Üniversitesi'nden matematik alanında maîtrise yani ustalık derecesi aldı. Daha sonra ABD'de Yale Üniversitesi'nde matematiksel mantık ve cebir konularında doktora yapmış, 1985-1986 arasında Kaliforniya Üniversitesi Berkeley Kampüsü'nde öğretmen olarak çalışmıştır. Türkiye'ye kısa dönem askerlik görevi için geldiği sırada erlerin aynı ineden aşı olmasına itiraz ettiği için "orduyu isyana teşvik" iddiasıyla tutuklanarak yargılandı, yargılandıktan sonra beraat etmiştir. 1987-1989 arasında Notre Dame Üniversitesi'nde yardımcı doçentliğn, ardından 1995'e kadar Kaliforniya Üniversitesi Irvine Kampusü'nde doçent ve daha sonra profesör olarak görev yapmıştır. 1995'de Babası Aziz Nesin'in ölümü üzerine yurda kesin olarak dönmüş ve Nesin Vakfı yöneticiliğini üstlendi. 

1996'dan beri İstanbul Bilgi Üniversitesi Matematik Bölümü Başkanıdır. Kasım 2004'ten beri de Nesin Yayınevi genel yönetmenliğini yapmaktadır ve 2011 yılından itibaren Hrant Dink Vakfı danışma kurulu üyesidir.

Ağustos 2018'de Uluslararası Matematikçiler Kongresi tarafından dört yılda bir verilen Leelavati Ödülü'ne layık görülmüştür.

 



Etiketler: