Amerika'da Boeing 737 Max 9 Tipi Uçakta Gövde Kopması Oldu! Binlerce UÅŸuÅŸ Ä°ptal Oldu! THY Ä°ncelemeye Aldı!

ABD’de Boeing 737 Max 9 tipi uçaktaki gövde kopması sonrası binlerce uçuÅŸ iptal edildi, THY de bu tip uçaklarını incelemeye aldı. ABD’de bir yolcu uçağının havadayken gövdesinden parça kopması, binlerce yolcuyu etkileyecek bir havacılık soruÅŸturmasını baÅŸlattı. ABD Federal Havacılık Kurumu, Boeing 737 Max 9 tipi uçakların tamamının incelemeye alınmasını istedi.

 

BBC'de yer alan habere göre; Alaska Havayolları'na ait Boeing 737 Max 9 uçağı, kalkışından 35 dakika sonra, bir pencereyi de içinde alan gövde parçasının kopmasının ardından Portland'a acil iniÅŸ yaptı. Alaska Havayolları uçağında 171 yolcu ve 6 mürettebat bulunuyordu. Filosundaki 171 adet 737 Max 9'in tamamını incelemeye alan Alaska Havayolları, uçuÅŸ iptallerinin 23 bin yolcuyu etkilediÄŸini açıkladı.

 

DiÄŸer bir büyük havayolu ÅŸirketi olan United Airlines da 79 adet Max 9 uçağını inceleme için hangara çekti. Federal Havacılık Kurumu dünya çapında Max 9'ların incelemeye alınması çaÄŸrısını da yaptı. Bir uçak için gerekli incelemenin tamamlanması 4 ila 8 saat arasında sürüyor. Amerikan havacılık devi Boeing, kurumun kararını desteklediklerini ve yardıma hazır olduklarını kaydediyor. Türk Hava Yolları da 5 adet 737 Max 9 uçağını incelemeye aldığını duyurdu.

 

Ne olmuÅŸtu?

 

Cuma günü yapılan uçuÅŸ, Oregon eyaleti ile California eyaleti arasında gerçekleÅŸiyordu. UçuÅŸ kayıtları yaklaşık 5 bin metre yükseklikteyken uçak iniÅŸe geçti. Uçaktaki yolcuların verdiÄŸi ifadeye göre, gövde bölümü kalkıştan kısa süre sonra koptu. Uçağın gövdesinin bu bölümü, bazı hava yolları tarafından ek acil çıkış kapısı olarak kullanılıyordu ancak Alaska Havayolları tarafından bu amaçla kullanılmıyordu. Yolcu Diego Murillo, ortaya çıkan boÅŸluÄŸun "buzdolabı kadar geniÅŸ" olduÄŸunu ve oksijen maskeleri yukarıdan düÅŸerken patlamayı andıran yüksek bir ses duyduÄŸunu anlattı. Portland merkezli KPTV'ye, “O sırada bir çocuÄŸun gömleÄŸinin boÅŸluÄŸa çekildiÄŸini ve annesinin uçmaması için onu tuttuÄŸunu söylediler" dedi.



Etiketler: