Aviophobia Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Aviophobia, Uçuş Fobisi...  

 

Uçak, helikopter,başka bir uçan araç gibi havada uçabilen araçlarla seyahet edememe ve korku setiyle karşılaşma durumudur. Uçma düşüncesi kafada belirdiği an, bir çeşit anksiyete durumu meydana gelir. Kişi, bu durumu çeşitli nedenlere bağlayabilir. Şiddet seviyesi arttıkça anksiyete panik atağa dönüşerek kişinin bilinç dışı davranmasına da sebep olabilir. Uçuş fobisi, birçok dış etkenin bir araya gelerek oluşabileceği gibi tek bir travma sonucunda da ortaya çıkabilen bir korkudur. İnsan, uçmaktan korkarak dünyaya gelmez. Uçuş fobisi öğrenilmiş korkulardır ve net bir nedenleri yoktur. Uçuş fobisinin ortaya çıkma nedeni kişiden kişiye göre değişir. 

 

BELİRTİLERİ NELERDİR?

 

Uçuş fobisi olan kişilerde, kalp çarpıntısı, ellerde ve bacaklarda titreme, mide bulantısı, iç sıkıntısı, uçağın düşme olasılığından başka bir şey düşünememe gibi belirtiler görülebilir.

Uçma korkusu olan insanlar, uçmayı düşündüklerinde ve uçuş sırasında yoğun, sürekli korku veya endişe yaşarlar. Mümkünse uçmayı önlemek için elinden geleni yaparlar. Ellerde ve bacaklarda titreme, mide bulantısı, iç sıkıntısı, uçağın düşme olasılığından başka bir şey düşünememe gibi belirtiler görülebilir. Bunun yanına kalkış, kötü hava ve türbülans gibi uçmanın en endişe verici yönleri de etkilenince kişinin korkusu fobiye dönüşmektedir. 

 

TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELERDİR?

 

Uçak ile seyahat etmekten korkan kişiler, bu alanda uzman psikiyatristler tarafından hipnoz gibi yöntemlerle tedavi edilebilmektedir. Uçuş fobisinin şiddeti çok yüksek olabilir ve bu tür durumlarda tanı, teşhis ve tedavi önemlidir. Genellikle bu korkuyu taşıyan insanların, korkularını yenmeden önce uçak seyahatine çıkmaması önerilir. Hayat standartlarınızı düşüren bu korkuyu yenmek istiyorsanız bu alanda uzmanlaşmış birçok psikiyatristten yardım alabilirsiniz.