Topluluk önünde konuşma kaygısı (Glossofobi)... Bu kelime aslında sınıfta tahtaya kalkan öğrenciden, iş görüşmesine hazırlanan üniversiteliye, yöneticilerine sunum hazırlayan profesyonelden, hayallerine yatırımcı arayan girişimciye ve hatta arkadaşlarına sıradan bir hitapta bulunacak kişiye kadar uzanan geniş bir kitleyi kapsamaktadır.
Huzursuzluk yaratan ve oldukça bilindik bir duygu olan topluluk önünde konuşma korkusu, çoğu insan için hayatı zindan eden durumlardan biridir. Bu fobi ise glossofobi olarak adlandırılır. Topluluk önünde konuşma kaygısı yaşayan biriyseniz, bu kaygının fobiye dönüşmemesi için önlem almanız gerekir. Aksi takdirde başa çıkması zor bir durumla karşı karşıya kalabilirsiniz.
BELİRTİLERİ NELERDİR?
Bir konuşma yapmaya başladığınızda kalp atış hızının artması, kan basıncının yükselmesi, göz bebeklerinin irileşmesi, oksijen alımının ve terlemenin artması, sırtta ve boyun kaslarında sertleşme ile ağız kuruluğu gibi şikayetler topluluk önünde konuşma korkusu belirtilerinin fiziksel bölümüdür. Bunun yanı sıra bir ortamda konuşma yapılacağı esnada yaşanan yoğun endişe ve kaygı atakları glossofobinin öne çıkan diğer belirtileri arasındadır.
TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELERDİR?
Topluluk önünde konuşma korkusu, tedavisi mümkün olan ve uzman desteğine ihtiyaç duyulan bir alandır. Öncelikle durumun netleşmesi gerekilir.Tanının konulmasının ardından glossofobinin boyutuna göre yalnızca psikoterapi desteği ya da ilaç tedavisi ile birlikte terapi hizmeti sunulması olasıdır.