Balıklıgöl Efsanesi Nedir? Balıklıgöl Nerededir?

Balıklıgöl'ü Sizin İçin Araştırdık! İşte Detaylar...

 

 

Şanlıurfa Anadolu’da en eski yerleşim yerlerinden biridir Peygamberler şehri olarak da bilinir. Şanlıurfa diyince ilk akla gelen yerlerden biri ise  Balıklıgöldür. Hz. İbrahim’in ateşe atıldığı yer olarak bilinir. Peki bu hikaye nereden geliyor? 

 

 

İslam inancına göre Allah, İbrahim’e Halilim yani dostum demiştir. Balıklıgöl’ün adı Allah’ın dostu anlamına gelen ‘Halil-ür Rahman’ olarak da bilinir. Devrin hükümdarı olan Nemrut, zalimlikleriyle bilinir. Putlara tapmayı zorunlu kılan bir görüşü savunan Nemrut’a İbrahim karşı çıkar. Nemrut’un kızı Zeliha da İbrahim’i destekler. Nemrut tarafından cezalandırılan İbrahim ve kızı Züleyha’nın Urfa Kalesi’nden ateşe atılmasına karar verilir. Bu sırada Allah tarafından ateşe ‘’Ey ateş, İbrahim’e karşı serin ol ‘’ emri verilir. Zeliha’da Bu emir üzerine ateş suya, odunlar ise balığa dönüşür. İbrahim’in düştüğü yer Halilü’r- Rahman Gölü’dür. Züleyha’nın düştüğü göl ise Ayn-ı Zeliha olarak bilinir. Bazı inanışlara göre göldeki balıklar kutsal sayılır.

 

Şu an havuz şeklinde gözüken göller aslında birer akarsudur zaman içinde kaynakların etrafı çevrilerek havuz şeklini almıştır. Her yıl milyonlarca turistin uğrak noktasıdır.