Bilim İnsanları Laboratuvar Ortamında Yapay Testis Ürettiler!

Bu araştırmanın amacı: Laboratuvarda üretilen yapay testisle insan organlarının ve onlara bağlı hastalıkların nasıl geliştiğini incelemek. Ayrıca yine laboratuvrda üretilecek spermle kısırlık sorunuyla mücadelede yeni bir çığır açılacağına inanılıyor.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

Testisler sperm üretiminden ve testesteron sentezinden sorumlu bir organ. Ancak testisin gelişiminde ortaya çıkabilecek anormallikler cinsellikte sorunlara yol açabiliyor, hatta kısırlığa kadar götürebiliyor. Dünyada üreme, yani çocuk yapma yaşında olan her 12 erkekten biri kısırlık sorunu yaşıyor.

 

Laboratuvar ortamında geliştirilen organlar, doğal organlara bire bir benziyor ve bu organlardan kaynaklanan hastalıkların gelişmesinin daha iyi izlenmesini sağlıyor.

 

Laboratuvarda bu mini testisleri üretmeyi veya yaratmayı İsrailli bilim insanları başardı. Ekip, yeni doğmuş farelerden testis hücreleri aldı. 9 hafta boyunca bu hücrelerin testise dönüşmesi için çabaladı. Böylece sperm üretmelerini ve hormon salgılamalarını sağlayacak bir organ haline getirdi.