Bir Gün Tüm İnsanlar Vejetaryen Olursa Bunun Ne Gibi Sonuçları Olur?

Dünyada insanoğlu yılda 400 milyon ton et tüketiyor.Kesip yemek için hayvan beslemenin giderek daha çok vicdanı rahatsız eden etik sorunlarının yanı sıra, besicilik çok ama çok miktarlarda su tüketmek, ayrıca atmosfere oluk oluk sera gazı salgılamak demek.

 

Fenoreporter - Sağlık Haberleri Servisi

 

Birleşmiş Milletler’in bir önceki iklim zirvesinde dünyadaki sera gazı salınımının yüzde 15’ini oluşturan hayvan yetiştiriciliğinden kaynaklı iklim kirlenmesini mümkün olduğunca azaltmak için insanların beslenme alışkanlıklarının nasıl köklü bir biçimde değiştirilebileceği uzun uzun tartışıldı. Çünkü araştırmalara göre, insanlar “Vegan” beslenme rejimine geçerse, sera gazı salınımı etobur beslenmeye göre yüzde 75 azalacak.

 

Haydi, bir adım öteye geçelim. Varsayın ki, tüm insanlar bir gün topluca balık dahil her türlü eti yemekten vazgeçti. Ne olacak?

 

“International Food Policy Research Institute” (Uluslararası Beslenme Politikaları Araştırma Enstitüsü” kıdemli araştırmacısı Keith Wiebe, bu soruya şu yanıtı veriyor: Müthiş etkileri olacak. Bu etkilerin bazılarını bugünden kestirmek mümkün değil.”

 

Evet, et tüketimine ve hayvanların öldürülmesine son verilmesinin biz dizi olumlu etkisi olacak ama olumsuz sonuçların da göz önüne alınması gerekiyor. Bunların başında alternatif besin kaynaklarının yetersiz olduğu bölgelerde ciddi beslenme sorunu doğacak. Günümüzde hayvansal besinler insanların tümü için protein ihtiyacının üçte birini, kalori ihtiyacının da beşte birini sağlıyor.

 

Bir anda “Veganlığa” veya “Vejetaryenliğe” geçmek bazı topluluklarına diğerlerinden daha çok olumsuz etki yapacak. Uzmanların önerisi: Yumuşak geçiş yapmak. Hem yeni beslenme rejimine ayak uydurmaları, hem de hayvan besiciliğe biteceği için işsiz kalacak milyonlarca kişinin yeni düzene adapte olabilmeleri için.

 

Sağlıklı beslenme zamanları, insanların yılda 17 kilo et tüketimiyle yetinmeleri halinde bile gezegenin daha fazla tahrip edilmesine katkıda bulunacaklarını savunuyorlar. Çünkü bugünkü tüketim rakamları baş döndürücü: Örneğin ABD halkı, kişi başına yılda 110 kilo tavuk ve kırmızı et tüketiyor. Sahra Altı Afrikası halkının tüketiminin 10 katı.