Bir İtalyan İlk Kez Uygulanan Cerrahi Bir Yöntem İle Yeniden Ellerini Kullanabilecek!

Bir daha asla elini kullanamayacağını düşünüyordu. Ama kesilen bacağı sayesinde yakında eli yeniden işlevine kavuşacak. “Bir organ gitti, bir organ döndü” gibi bir şey. Hastanın adı Marcello Gaviglio. İtalya’da doktorları birkaç gün önce tıp tarihinde bir ilk olan bir operasyona imza attılar: Hastanın baldır kemiğindeki sinirlerin nakliyle ele hareket kazandırmak.

 

Fenoreporter - Sağlık Haberleri Servisi

 

Torino’daki “Ortopedik Travma Merkezi”nde cerrahlar 4 yıllık araştırma sonucunda geliştirdikleri operasyonu gerçekleştirdiler, Marcello Gaviglio, “Bu tür bir ameliyatın dünyada ilk kez bende uygulandığını aklıma bile getirmedim. Sadece elimi yeniden kullanmamı sağlayabilecek doktorlar aradım” dedi.

 

Cerrahlar ne yaptılar? Ayağın hareket etmesini sağlayan sinirleri ele naklettiler. Bu da herhangi bir şekilde ağır yaralanmış insanlar için bir umut penceresi açtı. Bir trafik kazasında boynun altındaki sinirlerin felç olması nedeniyle sol bacağının alt bölümünü yitiren ve sol elini kullanamaz hale gelen 55 yaşındaki Marcello Gaviglio’ya doktorlar hiç değilse kolunu kurtarabilmesi için artık işe yaramayacak bacağının kaval kemiklerinin sinirlerini naklettiler.

 

Kaval kemiği sinirleri bacağın içe doğru kıvrılmasından sorumlu. Ama bacak kesilirse hiçbir işe yaramıyor. Torino’daki doktorlar işte o kaval kemiği sinirlerini kolda yeniden kullanmayı veya değerlendirmeyi akıl ettiler. Sonuçları görmek için en az 5 ay beklemek gerekiyor. Marcello Gaviglio önce ayağını hareket ettiriyormuş gibi kolundaki kası uyandıracak. Beynin ayak hareketlerinden sorumlu bölümü faaliyete geçince elini kullanabilmek için beyninin o bölümüyle uyumlu hareket etmeyi öğrenmesi gerekecek. Daha sonra bir çok egzersiz ve eğitimle yeni sinir ağlarının gelişmesini ve bir zamanlar ayağında bulunup şimdi eline-nakledilmiş bulunan sinirlerin yeni işlevlerini hatırlamalarını sağlayacak.