Bir Köpek Ne Kadar Aç Ve Susuz Kalabilir? İşte Detaylar..

Evinizde beslediğiniz köpeğiniz, can dostunuz, yemek yemeyi reddettiğinde elbette panikliyorsunuz. Köpeğiniz mama tasına burun mu kıvırıyor? Yarım yamalak mı, isteksizce mi yiyor? Hatta en sevdiği yiyecekleri bile mi reddediyor? Peki bu isteksizlik ve iştahsızlık ve bunun sonucu köpeğinizin yemekten, içmekten kesilmesi ne kadar tehlikeli ve neden köpeğiniz yemek boykotuna başvuruyor?

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

Öncelikle önemli bir nokta: İnsanlar gibi köpekler de uzun süre yemekten kesilebilir. Normal koşullarda köpekler 3-5 gün arası hiç bir şey yemeden son derece sağlıklı olarak yaşayabilir. Bazı türlerde bu süre bir çok haftaya yayılabilir. Bununla birlikte, birkaç gün yemeden-içmeden kesilmek, besin eksikliğinden kaynaklanan sorunlara yol açabilir.

 

Su içmeyi reddetmek daha ciddi bir sorunun habercisi olabilir: Bir köpek 24 saat boyunca su içmeden durabilir ama 2-3 günü aşan susuzluk bünyenin su kaybına, dolayısıyla da potansiyel olarak ölümcül komplikasyonlara yol açabilir.

 

Peki, bir köpek neden yemeyi reddedebilir? Cevabı en masumundan en tehlikelisine kadar geniş bir yelpazeye yayılıyor:

 

Aç olmayabilir. Yemek aralarında verilen ödüller veya dahaönce yediklerinden daha keyif verici ıvır-zıvır, doyduğu için iştahını kapatabilir. Hava veya oda sıcak olabilir. Sıcak ortamlar, tıpkı insanlar gibi, köpeklerin de iştahını kapatıyor. Stresli veya bunalımlı olabilir. Evdeki alışkanlıkların, düzenin değişmesi, ev değiştirilmesi ya da bir yakının yitirilmesi köpeğin iştahını ve moralini bozabilir. Verilen besini sevmemiş olabilir. Bazı köpekler biraz seçici olabiliyor; tasına koyduğunuz mama bayatsa veya tadını sevmedilerse, bir lokma bile almıyorlar.

 

Yeni aşı oldularsa veya ilaç kullanıyorlarsa, bu ilaçlardaki bazı bileşimler iştahlarını köreltebilir. Köpekler de insanlar gibi hastalanıyorlar. Hasta bir köpek de yine tıpkı insanlar gibi yemekten kesiliyor. Bu sağlık durumunun kötüleşmeye başladığının ilk alarm işareti olabilir.

 

Bu durumda ne zaman kaygılanmaya başlanabilir?

 

Köpeğiniz mama tasınıa burun kıvırıyor olsa da dinamirse, oynuyorsa, koşuyorsa, size cilve yapıyorsa, kaygılanmanıza gerek yok. Rahatsızlığı geçici olabilir ve 2-3 günde normale dönebilir, Am köpeğiniz kendini bitkin hissediyorsa ve 2-3 günden sonra da iştahı yerine gelmiyorsa, o zaman hemen veterinere götürmeniz gerekir. Çünkü beslenmeyi reddetmesi mide-bağırsak sisteminde, özellikle de bağırsaklarda hafif, hatta ağır bir rahatsızlığının, bir ateşin, hatta kalp yetersizliğinin habercisi olabilir. Yukarıda da belirttiğimiz gibi, köpeğinizin sağlığında ciddi bir sorun olduğunu veya olabileceğinizi fark ettiğinizde hemen kucağınıza alıp veterinere koşun.