Bukalemunlar Ölmeden Önce Renk Ziyafeti Sergiliyorlar!

Bir dişi bukalemenun ölmeden hemen önce çekilmiş videosunda inanılmaz bir renk zenginliği gözlendi. Bir uzman, “Sürüngenlerde oldukça normal bir durum” dedi.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

Amerikan “PBS” kanalında yayınlanan belgeselde bir bukalemunun hayatının son saniyeleri gösterildi: “Son anlarında derisi rengarenk hale bürünüyor. Sanki ölmeden önce son sözlerini söylermiş gibi. Sonra son nefesini veriyor.”

 

Madagaskar’daki Kirindy ormanında çekilen bu videoyu izleyen uzmanlar şu bilgileri verdiler:

 

Bukalemun, av olmamak için bulunduğu ortama uygun renklere dönüşmesiyle biliniyor, Bu, pigment hücresi olarak bilinen özel hücrelerdeki kristallerin hareketleriyle oluşuyor. Bu renk elementleri çok hareketli oluyor ve hem vücutta yayılmayı, hem de biraraya toplanmayı sağlayan yeteneklere sahip bulunuyor. Elbette tüm bu hareketler sinir sisteminin etkisi altındaki hücrelerde meydana geliyor. Pigment hücrelerinin üst üste binmesi ve pigmentlerin hücrelerde dağılması, renk değişimi dediğimiz olayı meydana getiriyor. Bu değişimler genellikle hayvanın duygusal ve fizyolojik durumundan etkileniyor.”

 

Peki, bukalemunun hayatının son anlarında neler oluyor?

 

Cevap: Hayvan ölürken sinir sistemi çöküyor, bu da renklerin serseri mayın gibi bünyede dağılmalarına neden oluyor. Dikkat; bukalemunun ölürken yaydığı renkler, sağlıklı olduğu zamanlardaki renklerinden çok farklı.



Etiketler: