Burun Dolgusu Yaptıranlar Nelere Dikkat Etmelidir? Kimlere Yapılır?

Kadınların en önem verdiği şeylerden biri de burundur. Güzelliğe önem veren kadınlar burun dolgusu yaptırıyor. Genellikle herkesin ilgilendiği burun dolgusu sık sık konuşulan bir konu. Kendilerini daha güzel ve ilgi çekici görmek isteyen kadınların tercih ettiği bu işlemde nelere dikkat edilmelidir? Kimlere yapılır? İşte cevabı haberimizde...

 

Ameliyatsız burun estetiğinde ya da burun dolgusu işleminde uygulanan hyaluronik asit içeriği olan dolgular çeşitli iyi markaların ürettiği ve bakanlık onaylı olan markalardır. Bu dolguların kalıcılık süresi kişiden kişide değişiklik gösterse de 12 ila 18 ay kadar olmaktadır. Dolayısıyla kalıcılığı azalan ve görüntüsü bozulan bölgeye yine, kişiden kişiye değişmekle beraber 12 ila 18 ay arasında işlem tekrarı yapılmaktadır. Kalsiyum hidroksiapatit diye adlandırılan ve mineral dolgu olarak da alınabilen Crystalys ve Radiesse gibi isimli dolgular burun dolgu uygulamalarında en fazla kullanılan ve en güvenilir seçeneklerdendir. Bu dolguların kalıcılıkları ise diğerlerine göre daha uzun ömürlü olup, 1,5 ila 2 sene civarındadır. Ancak kliniğimizde daha sağlıklı ve uygulaması daha kolay olan ve alerjen yapısı olmayan burun dolgusu hyaluronik asit içerikli dolgular tercih edilmektedir. Birçok klinikte bu uygulama çoğunlukla aynı dolgu malzemeleri kullanılarak yapılır. 

 

Burun dolgusu kimler için uygundur?

 

18 yaşından büyük ve fiziksel gelişimini tamamlamış herkese özel sağlık sorunları yoksa burun dolgusu yaptırabilir. Eğer hamile iseniz, yeni doğum yapmışsanız ya da emzirme döneminde iseniz, bu dönemler geçtikten sonra yaptırmanız daha doğru bir karar olacaktır. Burun dolgusu aslında çok çeşitli burun görüntü bozukluklarında, kemerli burun, burun ucu kaldırmada, boşluk yok etme, girinti ve asimetrinin yeniden eski haline getirilmesi ya da düzeltilmesinde oldukça etkili bir yöntemdir. Eğer burunuzda nefes darlığına sebep olan ve sizi geceleri zorlayan burun septumu adı verilen ve burnu iki ayrı bölgeye ayıran kemik ve kıkırdaklardan oluşan yapıda bozukluk, çöküntü ya da eğrilik varsa, bu eğrilik burun deliklerinden birini kapatarak zor nefes almanıza neden olabilir. Septumdaki eğrilik dolgu ya da enjekte ile tedavi edilemez. Bu eğriliğin tedavi edilmesi için sizin burun ameliyatı olmanız gerekir. Genel olarak burun dolgusu fiyatları ve pratikliği cerrahi burun ameliyattan çok daha risksiz ve daha kısa sürede uygulanır.

 

Burun dolgusunun dezavantajları nelerdir?

 

Sonuç kalıcı olmamakla birlikte süre sonucunda yenilenmektedir. Dolgu malzemelerinin türüne ve kalitesine bağlı olarak etki süreleri farklıdır. Sonuç olarak yapılan bu uygulamanın etkisi malzeme ve enjeksiyon tekniğine bağlı olarak bir ya da 2 yıldır. Burunda büyüklük varsa ve küçültme yapılması gerekiyorsa, ileri boyutta bir tümsek ya da aşırı eğiklik varsa tek başında dolgu enjeksiyonu yaptırmanız yeterli olmaz. Bu nedenle estetik amaçlı burun dolgusu her burun ya da her durum için uygun olmayabilir, çünkü burnun bazı kusurları bu yöntemle kolaylıkla düzeltilemez ya da kusursuz olmaz. Yine de burun dolgusu ya da burun dolgu estetik uygulaması, ameliyatla yapabilecek birçok sorunu geçici de olsa düzeltebilir. Çok yönlü bir teknik olan ve burun anatomisi ve cilt tipleri farklı türlerine de kolayca uygulanabilir. Ameliyattan çekinen, olmak istemeyen, tıbbi veya diğer nedenlerle aşırı riskli olabileceğini düşünen veya ameliyatın gerektirdiği iyileşme süresi için yeterli zamanı olmayan hastalar için iyi bir ve hoş bir alternatiftir.

 

Burun dolgusunun avantajları nelerdir?

 

Burun dolgusu yapılan burun ya da burun ucu, genellikle profilden bakıldığında burun kemiğinde düzensizlikler ya da burun uç kısmında düşüklük olan kişilerdir. Burun dolguları çoğunlukla kalsiyum hidroksik apetit kristalleri, polycaprilactone içeren dolgular olabileceği gibi hyaluronik asit dolgular en çok tercih edilen ya da uygulamada en çok yapılanlar dolgular arasındadır. Burun dolguları çoğunlukla hyaluronik asit içerikli dolgulardan seçilir. Bunun en önemli sebebi burun bölgesinin dolgu uygulanması açısından zor ve riskli bir bölge olmasıdır. Damarların ve kılcal damarların yoğun olduğu bu bölgede burun dolgusu yapılırken ya da uygulanırken olabilecek bir damar tıkanıklığının açılabilmesi ancak dolgunun tamamen eritilebilmesi ile mümkün olmaktadır. Böyle bir travma ya da darbe sonucunda tıkanan damar açılması için eritilebilen özellikte olan tek dolgu malzemesi de hyaluronik asit içerikli dolgu malzemesidir. Burun dolgularının işlemlerinin ya da uygulamalarının, uygulamasında iğneden daha kalın kanüller tercih edilerek komplikasyonları önüne geçilmekte ve işlem sorunsuz olarak bir kaç dakika içinde yapılmaktadır. Kanülle yapılan ya da uygulanan burun dolgusu uygulamasında burun ucunda tek nokta girişi yapılmakta ve bu nokta girişi ile burnun tüm alanlarına ulaşmak mümkün olmaktadır. Burun dolgusu işlemi ya da uygulaması sonrası birkaç gün hafif ödem ya da şişlik oluşabilmektedir. Uygulama yapılmadan önce burun bölgesi iyice dezenfekte edilmeli ve burun bölgesi hazırlanmalıdır. Burun dolgusu hangi işlem aracı ile yapılacaksa öncesinde burun ucu çok ince bir iğne ile uyuşturulmalı ve kanül daha sonra uygulanmalıdır. Kanül ile tek noktadan giriş yapılarak bu işlem acısız ve ağrısız bir şekilde tamamlanır. Eğer iğne ile tek seferde bu uygulama ya da işlem yapılacaksa burun lokal anestetik bir kremle uyuşturulmalı ve o bölge uyuşunca işlem yapılmalıdır. Krem en az yarım saat bekledikten uygulama ya da burun dolgusu işlemi yapılmadı hasta bunu hissetmemeli. Burun hacmi ya da burun kanatları geniş olanlarda burun dolgusu ile bir miktar inceltme yapılabilir. Çene geriliği sorunu yaşayanlar ya da olanlarda ise orantısal olarak burun daha büyük gözükeceğinden öncelikle çene dolgusu uygulanmalıdır. Burnu kaldırmak ve daha dik göstermek için ipler de kullanılmaktadır. Bu ipler çoğunlukla kanüller üzerinde bulunur iplerin üzerindeki kılçıklarla burnu yukarı çeker. Kalıcılığı yani erime yok olma süresi ise ortalama 1 yıldır. 

 

Ameliyatsız Burun Dolgusu Estetiği Nedir?

 

Burun estetiği yani burun kusurlarını yok etme ameliyatı (rinoplasti) olmak istemeyen ve de burun yapısında işlevsel ya da estetik olarak çok büyük kusurlar bulunmayan, nefes almada aşırı zorluk yaşamayan, kişiler ameliyatsız burun estetiği yöntemlerini tercih etmektedir. Burun dolgusu, geçici olarak yapılan ve yapılan dolgu maddesinin özelliğine bağlı olarak, belirli bir süreye kadar burnun kusursuz görünmesini sağlar. Burun dolgusu ile burundaki kemiğinizi yokmuş gibi veya düzleştirilebilir ya da burun ucunuzun daha kalkık görünmesini sağlayabilirsiniz. Burun dolgusu maddesi cilt ile uyumlu içeriklere sahip olduğu için herhangi bir alerjik reaksiyon göstermez. Yapılan kişide zamanla kendiliğinden zararsız bir şekilde kaybolur.

 

Burun dolgusu yaptıranlar nelere dikkat etmelidir?

 

Burun dolgusu ameliyatlarından çekiniyorsanız ve burnunuzun estetik durmasını istiyorsanız sizin için uygun bir yöntem olabilir. Uygulanan işlem sayesinde burunda var olan şekil bozukluğunu ameliyatsız(bıçak altına yatmadan) kolayca düzeltilebilir.  Burun dolgusu operasyonları, ameliyatsız bir işlem olarak gerçekleştiği için çok fazla kısıtlama ve tedbir gerektirmezler. Ancak yüzünüzün en hassas bölgesinden biri burun olduğu için yapılan işlem sonrasında ortalama bir gün boyunca(yapılan kişiye göre değişir) şişlik ve hafif kızarıklık olabilir. Operasyon işlemi gerçekleştikten ilk 24 saat boyunca burunla herhangi bir fiziksel temasa girilmemelidir. Sonraki üç gün boyunca da burun ve çevresine özenle davranılması gerekmektedir. Bu süre zarfında aşırı sıcak suyun altına girilmemeli ve mümkün olduğunca duş alınmamalıdır. Sigara, alkol, kahve ve yoğun kafein içeren içecekler ve gıdalar tüketilmemelidir. Bununla birlikte ağır spor faaliyetleri yapılmamalıdır.Dolguya zarar verebilme riski barındıran makyaj malzemelerinden, kremlerden veya solüsyonlardan uzak durulmalıdır. 



Etiketler: