Çatal Bıçak Kaşık Yerine Elle Yemek Daha Sağlıklı Olabilir Mi?

Önce bir gerçeği hatırlatalım: İnsanların yarısına yakını yemeği elle yiyor. Cünkü Afrika’da ve Güney-Doğu Asya’da yemeği elle yemek binlerce yıl öncesine dayanan bir gelenek veya alışkanlık. Sadece evde değil, restoranlarda da, hatta resmi yemeklerde de bu adet geçerliliğini koruyor.

 

Fenoreporter - Sağlık Haberleri

 

Verilere göre, dünyada en az 3,5 milyar insan yemek için ellerini kullanıyor. Batı ülkelerinde elbette durum farklı. Örneğin bir restoranda masaya toplam 9 adet çatal, kaşık ve bıçak konuyor. Hir birinin işlevi değişik oluyor.

 

Elbette, yemeği elle yemenin de kuralları var: Öncelikle elleriniz ne kadar temiz olursa olsun, sofradaki diğer kişilere saygı için herkesin gözü önünde yeniden yıkamanız gerekiyor. Ayrıca yemekte sadece sağ el ve onun da üç parmaı (baş parmak, işaret parmağı ve orta parmak) killanılıyor. Parmakların sadece dudaklara değmesine, ağzın içine girmemesine özen gösteriliyor.

 

Avrupa’da, yüksek sosyetede bile elle yemek alışkanlığı yayılıyor. Bir çok restoran özellikle başka ülkelerin mutfaklarından gelmişyemekler için elle yemeyi öneriyor. Ne var ki, Avrupalılar’ın elle yemeye alışmaları pek kolay değil. Çünkü tabak-çatal-bıçak-kaşık olmayınca ne yapacaklarını şaşırıyorlar.

 

Parmak uçlarındaki sinirler uyanıyor, bu da duyguları hareketlendiriyor. Dahası, parmaklar beyine mesaj gönderiyor, örneğin yemeğin ağzınızın kabul edebileceği sıcaklıkta olup olmadığını test ediyor.



Etiketler: