Cilt Tipine Göre Temizliği Ve Bakımı Nasıl Yapılmalı?

Kadınların en önem verdiği şeylerden biri de ciltleridir. Güzelliğe önem veren kadınlar bakım yapıyorlar. Genellikle herkesin ilgilendiği kişisel bakım sık sık konuşulan bir konu. Kendilerini daha güzel ve ilgi çekici görmek isteyen kadınların tercih ettiği bu işlem nedir? Ne işe yarar? İşte cevabı haberimizde...

 

Kuru ve hassas ciltlerin temizliği ve bakımı 

 

Gözenekler küçük ve kapalıdır. Sivilce, akne, siyah nokta gibi problemlere rastlanmaz. Mat bir görünümü vardır. Bunun sebebi yağ salgısının normalden az olmasıdır. Yağ salgısının az olması doğal cilt neminin üst tabakalardan gitmesine neden olur. Nem oranının çok düşük olmasından dolayı sürekli gerginlik hissedilir ve genç yaştan itibaren kırışıklar görülebilir. Termik ve mekanik etkilere karşı duyarlıdır. Yıkama sırasında leke biçiminde kızarıklıklar ve gerilme duygusu görülebilir. Cilt çabuk çatlar ve pul pul dökülür. Özellikle alın ve yanaklarda kuru pullar görülür. Kuru ciltlerde hassasiyet, telenjiektazi görülebilir. Damar genişlemesi ve hassasiyet genellikle yanaklarda ve burun çevresinde görülür. Genellikle kuru ciltler hassas cilt özelliklerini de gösterirler. Kuru cilt daha çok yaşlı kişilerde görülür. Genç ciltlerde erken yapılan bakım kırışmayı engeller. Hassas ciltler de kuru cildin tüm özelliklerini yansıtır. Hassasiyet kuru cilde nazaran daha fazladır. Epidermis ince, gergin, kılcal damarlar yüzeye yakın bir yapıdadır. Cildi tahriş eden dış etkilere karşı kolayca alerjik tepki ve duyarlılık gösterirler. Cildi tahriş eden sıcak hava, güneş ışınları, soğuk gibi çevre etkilerinin yanında kahve, alkol, sigara da cildin olumsuz reaksiyon gösterdiği etkilerdir. Son derece önemli ve özenli, dengeli bir bakım gerektiren hassas cilt için arttırılmış bir korunma sağlanmalıdır. 

 

Yağlı ve akneli ciltlerin temizliği ve bakımı 

 

Yağlı cildin özelliklerini kısaca hatırlayacak olursak; koruma ve yağlanma için gereğinden fazla sebum üretir. Genellikle cildin yüzeyi parlak, kalın, kaba, donuk ve kirlidir. Parlaklık yüzün her tarafında görülür. Porlar genişlemiş ve komedonlar oluşmuştur. Epidermis kalındır. Cilt yüzeyinde bulunan ve dökülerek uzaklaşması gereken ölü hücreler aşırı yağlanmadan dolayı, toz ve kirinde cilt yüzeyinde tutunmasına neden olarak, cilt yüzeyine yapışık olarak kalır. Epidermiste yeni hücrelerin üretimi devam ederken cilt tamamen kalınlaşmaya başlar. Kan dolaşımı sağlıksızdır. Komedon, sivilce, yağ kistleri vardır. Bu cilt tipinde kırışıklıklar daha geç görülür fakat oluştuğunda daha derindir. Değişik şekillerde yağlı ciltlere rastlayabiliriz. Örneğin; hassas yağlı cilt, problemsiz yağlı cilt, problemli yağlı cilt, kuru yağlı cilt gibi, bu durumda cilt doğru gözlenmeli ve buna göre bakım yapılmalıdır. Yağlı cildin en büyük problemi akne oluşumudur.

 


Etiketler: