Dara Antik Kenti Nerede?

Dara Antik Kentini Sizin İçin Araştırdık! İşte detaylar…

 

 

Dara Antik Kenti Mardin’in 30 kilometre güneydoğusunda bulunan Oğuz Köyü’nde yer almaktadır. Dara isminin etimolojik kaynaklara göre Hellen Kralı Büyük İskender ile Pers Kralı Darius burada savaşmış ve Darius burada ölmüştür. Bu nedenle buranın isminin Dara olduğu düşünülmektedir. Daha önce de Sasaniler tarafından saldırıya uğrayan Doğu Roma İmparatorluğu, topraklarını korumak için Mezopotamya sınırlarında  garnizon kent oluşturmaya karar vermiş ve  Dara, Anastasius’un (491-518) girişimleriyle 505 yılında Doğu Roma İmparatorluğu’nun doğu sınırını Sasanilere karşı korumak için askeri amaçla kurulmuştur. 

 

 

Kaya içine oyulan yapılardan oluşan ve geniş bir alana yayılan Dara Antik Kenti’nin çevresi 4 kilometrelik bir surla çevrelenmiştir. Kent içinde klise, saray, çarşı, zindan, maksem, sarnıç, baraj ve köprü bulunmaktadır. Şehir bu özellikleriyle Mezopotamya bölgesinin yönetim ve idare merkezi olmuştur. 18. Yüzyılın sonlarına kadar burası bir yerleşim yeri olarak varlığını sürdürmüştür. 

 

 

Dara Antik Kenti’nin en dikkat çekici yapısı ise çok katlı galeri mezarlarıdır. Kaya nekropol alanında ana kayanın oyulmasıyla iç düzenlemesi yapılmış üç katlı mezardır. yakın planlı yapının üst katı; batı, güney ve doğu kenarlarda devam eden bir koridor/balkon şeklinde düzenlenmiştir. Yapının kuzeyindeki anıtsal girişin alınlığında bitkisel süslemeler ile birlikte dinsel sahneler işlenmiştir. Kutsal kitaplarda “ruhlara nefes verilmesi ve yeniden dirilişin” canlandırıldığı Ezekiel (Ölüleri dirilten Peygamber) sahnesinin işlendiği bu galeri mezarın, 573 istilasından sonra Sasaniler tarafından savaşta öldürülen Doğu Roma halkına ithafen, 591’de sürgünden dönen Doğu Romalılarca yapıldığı düşünülmektedir. 2009 yılında yapılan kazılarda, yapının alt katında yüzlerce insana ait kemikler açığa çıkarılmış ve bu insanların Ezekiel’in mucizesindeki gibi yeniden dirilecekleri gün için bu mezarda toplandıkları belirlenmiştir.

 

 

 

 

kaynak:Mardin.gov.tr



Etiketler: