Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Brezilya'da Amerika Dışişleri Bakanı Blinken İle Görüştü!

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, G20 Dışişleri Bakanları Toplantısı için bulunduğu Brezilya'nın Rio de Janeiro kentinde ABD'li mevkidaşı Antony Blinken ile bir araya geldi

 

NTV'de yer alan habere göre, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, G20 Dışişleri Bakanları Toplantısı için bulunduğu Brezilya'nın Rio de Janeiro kentinde ABD'li mevkidaşı Antony Blinken ile bir araya geldi. İki bakanın görüşmesinde, Gazze'de "tam ateşkesin" bir an önce sağlanması için atılabilecek adımlar ele alındı. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, G20 Dışişleri Bakanları Toplantısı için Brezilya'nın Rio de Janeiro kentine gitti. Fidan, G20 toplantısındaki bir oturumda yaptığı konuşmada, "Bir kez daha Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nden ateşkes kararı çıkmaması, reformun zorunlu olduğunu gösterdi" dedi. ABD önceki gün, Birleşmiş Milletler'in ateşkes çağrısını üçüncü kez reddetmişti.  Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Bakan Fidan, Brezilya'nın başkenti Brasilia'da, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile bir araya geldi.
 

Görüşmede, Gazze konusunda tam ateşkesin bir an önce sağlanması için atılabilecek adımlar ele alındı. Ukrayna'daki savaş, NATO’nun genişleme süreci, Azerbaycan-Ermenistan barış görüşmeleri ve diğer bölgesel gelişmelerin de masaya yatırıldığı görüşmede, ilerleyen dönemde düzenlenecek üst düzey ziyaretlerin takvimi konuşuldu.

 

ALMAN VE BOLİVYALI MEVKİDAŞLARIYLA DA GÖRÜŞTÜ

 

Bakan Fidan, Blinken'in yanı sıra Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ve Bolivya Dışişleri Bakanı Celinda Sosa Lunda ile de bir araya geldi. Fidan ile Baerbock görüşmesinde, ikili ilişkilerin geliştirilmesi ve iki ülke arasındaki ilişkiler ele alınırken Bakan Fidan, Gazze'de yaşanan vahşetin sonlandırılmasına yönelik atılabilecek somut adımlara yönelik Türkiye'nin görüşlerini aktardı. Fidan ile Sosa arasındaki görüşmede de özellikle savunma sanayisi, sağlık ve kültür alanlarında ikili ilişkilerin geliştirilmesi üzerinde mutabık kalındı ve ikili ticareti artıracak adımlar değerlendirildi. Gazze'de yaşanan trajedi konusu başta olmak üzere, bölgesel ve küresel gelişmelerin ele alındığı görüşmede, La Paz’da Yunus Emre Türk Kültür Merkezi kurulmasına yönelik çalışmalar da konuşuldu.