Doların Yakın Geçmişi Nasıl? Dolar Aslında Ne?

Dünya Ekonomisine Yön Veren Dolar Aslında Ne?

 

 

 

Dolar ilk olarak 1960'da Massachusetts Körfezi Kolonisi'nde kağıt para olarak dolaşıma çıktı. 18. yüzyılda  Amerikan iç savaşında silah satın almak amacıyla para basılırken daha ucuz olduğundan yeşil renk tercih edildi. 1785 yılında ABD Kongresi doları resmi para birimi olarak kabul etti. 1791 yılında ilk Merkez bankası kurulup federal hükümet 1861 yılında doları dolaşıma çıkardı. Doların değeri 1834'ten beri değişim göstermemişti ta ki 1929 Krizi olarak da bilinen Büyük Buhran gününe kadar. Büyük Buhran'la dolar da düşüş yaşadı fakat Sovyetlerin çöküşüyle  dünya piyasasındaki hakimiyetini artırarak sürdürdü.

 

Dolar Simgesi Nereden Geliyor?

Doların simgesi 1700'lü yıllara dayanır. Kuzey Amerika'da yaşayan İspanyol kolonileri İspanyol Pesosu için ''P'' simgesi kullanıyordu. Resmi belgelerde ''Ps''  yazılması gerektiğinden zaman içinde İngiliz-Amerikan Kolonileri sembolleri iç içe geçirdi. Böylece şimdiki halini aldı. 

 

Dolar Üzerindeki Kişiler?

 

1 Dolar

1 doların üstünde ABD'nin kurucusu kabul edilen George Washington vardır. Washington, ABD'nin ilk başkanıdır.

 

 

 

5 Dolar

5 doların üstünde ABD'nin 16. Başkanı olan Abraham Lincoln vardır. Köleliği kaldırması nedeniyle dünyaca tanınmayı başarmış siyasetçi ve hukukçudur.

 

 

 

10 Dolar

10 doların üstünde Amerika Birleşik Devletleri'nin mali sisteminin kurucusu kabul edilen Alexander Hamilton'un resmi vardır.

 

 

 

20 Dolar

20 doların üstünde ABD'nin 7. Başkanı olan Andrew Jackson'un resmi vardır.

 

 

 

50 Dolar

50 doların üstünde Amerikalı general ve 18. Amerika Birleşik Devletleri başkanı Ulysses S. Grant vardır.

 

 

 

100 Dolar

100 doların üstünde Ünlü düşünür,mucit ve siyasetçi Benjamin Franklin vardır.  

 

 

 

 



Etiketler: