Dominik İspermeçet Balinaları İçin Özel Koruma Alanı Oluşturuyor!

Karayipler bölgesindeki küçük bir devlet olan Dominik Cumhuriyeti, dünyanın ilk “İspermeçet balinası” koruma alanı oluşturacağını ilan etti. Bu bölgede avlanmak ve büyük gemilerin geçişi yasaklanacak.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

800 kilometrelik bir alanı kapsayacak olan bu özel koruma bölgesi, Dominik’in batı kıyıları açığında yer alacak. Koruma bölgesi, aşağı-yukarı Dominik’in yüzölçümüne eşit. Bu küçük Karayip ülkesi projeyle bir taşla iki kuş vurmayı amaçlıyor: Ülkenin turizm gelirlerini artırmak ve balinaların biyolojik özellikleri sayesinde deniz dibinde daha çok karbon hapsedilmesini sağlamak.

 

Dominik Başbakanı Roosevelt Skerrit yaptığı açıklamada, “Denizimizde 200 kadar ispermeçet balinası yaşıyor ve onlar ülkemizin değerli yurttaşları” dedi.

 

Keskin dişli ispermeçet balinaları gezegenin bir numaralı avcıları olarak biliniyor. Büyüklükleri 16 metreye kadar varabiliyor. Yeni Zelanda’dan İzlanda’ya kadar tüm denizlerde ve okyanuslarda yaşamlarını sürdüren bu muhteşem deniz memelisi özellikle beslenmeleri ve yavrularını yetiştirmeleri için Dominik’in yarı saydam sularını çok seviyor.