Dünyada Yeni Bir Çevre Felaketi! Elektronik Çöpler Doğayı Mahvediyor!

Dünyada 2022 yılında üretilen 62 milyon ton elektronik atığın sadece dörtte birinden azı dönüştürülebildi. Konu çok ama çok ciddi: Çünkü, bu elektronik atıklar ağır metaller, plastikler ve zehirli kimyasal maddeler içeriyor.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

Bu konuyla ilgili Birleşmiş Milletler raporuna imza atan Kees Balde, “Çevre için büyük bir felaketle karşı karşıyayız. Özellikle yoksul ülkelerde sağlık açısından ölümcül  risklele karşı karşıya kalabiliriz” dedi. 2022’de üretilen 62 milyon ton elektronik atık, 2010’daki atığın 2 mislinden fazla olduğunu anlamına geliyor.

 

Peki, bu elektronik atıklar neleri içeriyor? Cevap: Elektronik sigaralar, tabletler, elektrikli ev aletleri, paslanmış bisikletler elektrikli diş fırçaları, ekmek kızartma makineleri, televizyonlar, elektrikli scooter’ler…

 

Kees Balde, “Bir elektronik eşya satın almak çok kolay. İnternette bir alışveriş sitesine tıklamanız yeterli. Ama aldığınız o elektronik eşyadan kurtulmak o kadar kolay değil. Hükümetler ve şirketler onların dönüşümü için çare bulamazlarsa, tüketicinin yapabileceği pek fazla bir şey yok” diyor.

 

Birleşmiş Milletler araştırmasına göre, dünyada her insan yılda ortalama 7,8 kilo Ancak bu rakam kıtadan kıtaya, ülkeden ülkeye değişiyor. Örneğin, bir Avrupalı’nın yıllık elektronik atığı bir Afrikalı’nın 7 katı. Daha kötüsü, zengin ülkeler bu atıklarını sözde “Bağış” olarak yoksul ülkelere gönderiyorlar. Oysa o atıklar asla bir işe yaramıyor. 

 

BM raporunda, güneş enerjisi panelleri, elektrikli araçlar gibi yeni elektronik ürünlerin giderek yayılmasıyla bunların dönüşümü kapasitesi tüm ülkelerin imkanlarını aşacak. Oysa bu elektronik atıklar pek de değersiz değil. BM’ye göre, onların içerdiği metallerin yıllık toplam değeri 91 milyar doları aşıyor.



Etiketler: