Dünyanın En Büyük Model Uçak Müzesi Florya’da Açıldı!

Havacılık sektöründe firması bulunan ünlü iş adamı Gökhan Sarıgöl 1993 yılından bu yana biriktirdiği model uçaklar eve sığmayınca dünyanın en büyük model uçak müzesini açmaya karar verdi.

 

Havacılık sektöründe firması bulunan ünlü iş adamı Gökhan Sarıgöl 1993 yılından bu yana biriktirdiği model uçaklar eve sığmayınca dünyanın en büyük model uçak müzesini açmaya karar verdi. Tek tutkusunun havacılık olduğunu dile getiren ünlü iş adamı "Bu işin normalde merkezi Amerika`dır, ama oradaki en büyük müzede 4 bin uçak modeli var. Benim koleksiyonumda şu an 12 bine yakın, müzede ise 5 bin model uçak var. Bunların değeri şu an yaklaşık 4 milyon dolar. Bu, dünyanın en büyük model uçak müzesi ve dünyanın en büyük koleksiyonu. Koleksiyonumda dünyadaki tüm hava yolu şirketlerinin yüzde 99`unun uçak modeli bulunuyor." dedi.

 

Kaza yapan uçak modelleri de müzede!

 

Kaza yapan ve düşen uçak modellerinin de müzesinde olduğunu dile getiren ünlü iş adamı "Düşen uçaklardan Spice Jet, Air France 330 gibi uçak modelleri var. Onun haricinde Olympic Havayolları`na ait düşen bir Yunanistan uçağı var. Uçak, Korfu Adası`na inişte kaza yapmıştı.” ifadelerini kullandı.

 

Model uçak biriktirme tutkusunun nasıl başladığını anlatan ünlü iş adamı "Eskiden tabii internet yoktu, uçakların fotoğrafları ve bilgileri model uçaklardı. Hava yolları da kendi reklamlarını yapmak için kendi uçaklarının modelini yapıp acentelere koyarlardı. Uçak modeli çok pahalı olduğu için sadece seyahat acentelerine veriyorlardı. İlk aldığım uçak, 1993 yılında Fransa Hava Yollarının Boeing 747 uçağıydı. 1993 yılında, Air France hava yollarına da gidip uçağın fotoğrafı olup olmadığını sordum, onların da hoşuna gitmişti ve hediye etmişlerdi. Ondan sonra model uçak biriktirmeye başladım.” ifadelerini kullanırken bundan sonraki hedefleriyle alakalı "Şu an çok değerli ve ender model uçak modellerini toplamaya çalışıyorum. Mesela, elimde Olympic uçak modeli çok değerli. Dünyada sadece 3 tane var. Başka kimse de yapamaz artık. Hedefim, bunların bir kısmını havalimanında tanıtabileceğimiz bir alanda sergilemek. 500 tane model uçağı orada sergileyebiliriz, yolcular görebilir böylece.” açıklamasında bulundu.

Ünlü işadamının Florya’da açtığı dünyanın en büyük model uçak müzesinde 30 santimden 2.5 metreye kadar birbirinden farklı model uçak modelleri bulunurken, müzede ayrıca jetler, kargo uçakları, hava meydanlarında kullanılan hava yolu otobüsleri, hava yollarında kullanılmış çantalara da yer verildi.