Dünyanın En Mutsuz Fili Son Nefesini Tutulduğu Kafeste Verdi!

1981’de Filipinler diktatörü Ferdinard Marcos’un eşi İmelda Marcos’a hediye edilen dişi fil, hayvanları koruma derneklerinin onca çağrılarına rağmen 40 yılı aşkın süre boyunca beton bir barınakta yaşamaya zorlandı ve sonunda ölerek esaretten kurtuldu.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

(Bir not: Ferdinard Marcos, 1965 ile 1986 yılları arasında Filipinler’i demir yumrukla yönetti. Halk ayaklanmasıyla iktidardan uzaklaştırıldı. 36 yıl sonra, 2022’de kendisiyle aynı adı taşıyan oğlu Ferdinard Marcos, Filipinler Devlet Başkanı seçildi!) Mali adlı dişi filin Filipinler’in başkenti Manilla’daki 40 yılı aşkın süren çilesi nihayet sona erdi. Hortumunu duvarlara sürttükten (Bir filin acı çektiğini belirtmek için başvurduğu yöntem) 5 gün sonra hayatını kaybetti.

 

Manilla hayvanat bahçesinin filler konusunda uzmanlaşmış veterineri olmadığı için Mali’nin kesin ölüm nedeni bilinmiyor ama tahminlerin ardı arkası yok: Bir çok organına sıçrayan kanserden aort damarının tıkanmasına, yani anevrizmaya kadar gidiyor. Manilla hayvanat bahçesinin başlangıçta iki fili vardı: 1977’de gelen erkek fil Shiva ve 1981’de gelen dişi fil Mali.

 

Shiva 1990’da ölünce, Mali hayvanat bahçesinin tek fili olarak kaldı. Mali, Sri Lanka hükümeti tarafından İmelda Marcos’a hediye olarak gönderildiğinde henüz 11 aylıktı. Yani, 42 yıllık hayatının neredeyse tümünü hayvanat bahçesinin beton bir kafesinde geçirdi.

 

Dünyanın her yerinden bir çok ünlü kişi yıllar boyunca Mali’nin Tayland’da bir fil koruma alanına gönderilmesi için çağrı üstüne çağrı yaptı. Örneğin, 2012’de Beatles Grubu’nun bas gitaristi, söz yazarı ve bestecisi Paul McCartney, Filipinler yönetimine “Lütfen, Mali’yi Tayland’da bir fil koruma bölgesine nakledin” diye yalvardı. Sadece o mu? Dr. Jane Goodall, Smashing Pumpkins Grubu, Pamela Ahderson, Cat Stevens, Alicia Silverstone, Brigitte Bardot…

 

Bu çağrıların hiçbir faydası ya da etkisi olmadı. Mali’nin hayatı Filipinler yönetiminin zerrece umurunda değildi.

 

O beton kafeste son nefesini verdi. Kurtuldu.



Etiketler: