Duyma Sorunu Yaşıyorsanız İşitme Cihazı Kullanın Ömrünüz Uzasın!

ABD’de yapılan bir araştırmada ağır duyan ve işitme cihazı kullanan kşilerin ölüm riskinin yüzde 25 azaldığını ortaya koydu. ABD’de işitme kaybı yaklaşık 40 milyon yetişkin kişiyi etkiliyor. Ancak işitme cihazına ihtiyacı bulunan her 10 kişiden sadece 1-2’si bu imkanı kullanıyor.

 

Fenoreporter - Sağlık Haberleri Servisi

 

Güney Kaliforniya Üniversitesi’nin 10 bin kişiyi kapsayan araştırmasında 1.863 yetişkinin işitme sorunu yaşadığı belirlendi. Ancak bu kişilerin sadece 237’si (Yüzde 13’ten az) düzenli olarak işitme cihazı kullanıyordu. “Düzenli kullanım” şu: Haftada en az bir kez veya haftada en az 5 saat işitme cihazından yararlanmak.

 

Araştırmacılar, düzenli olarak işitme cihazı kullanmanın ömrü uzatıp uzatmadığı konusuna da eğildiler. “Lancet Healthy Longevity” dergisinde yayınlanan araştırma sonuçlarına göre, “Kulaklarında duyma sorunu yaşayan ama düzenli olarak işitme cihazı kullananlarda ölüm oranı kullanmayanlara göre yüzde 24 azalıyor.”

 

Bu, duyma kaybının derecesi (En hafiften en ağıra kadar), yaş, etnik köken, gelir, eğitim düzeyi ve tıbbi geçmişi ne olursa olsun sonucu etkilemiyor. Ancak ara sıra (Örneğin, ayda bir-iki kez) işitme cihazı kullanmak yaşam süresini pek değiştirmiyor.

 

Kulakları ağır duyan ve işitme cihazı kullanmayanlarda başka olumsuz etkiler de görülüyor: Sosyal tecrit, depresyon, bunama gibi. Araştırma sonuçlarına göre, cihaz sayesinde daha iyi işitmek hem genel sağlığı olumlu etkiliyor, hem de yaşam süresini uzatıyor.



Etiketler: