Kuş Gribi Kutuplara Ulaştı! Bir Kutup Ayısı Kuş Gribi Yüzünden Hayatını Kaybetti!

Geçen yıl Ekim ayında Alaska’da ölü bulunan bir kutup ayısının otopsisi sonucu kuş gribinden hayatını yitirdiği belirlendi. Bu da kuş gribinin kümes hayvanlarının yanı sıra memeli bir çok hayvan türünü de etkilediğini ortaya koydu.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

Tilki, boz ayı, kara ayı, puma, fok, deniz fili, rakun… Kuş gribine yakalanıp ölen hayvanların listesi uzadıkça uzuyor. Geçen Ekim ayında ABD’nin Alaska eyaletinin en kuzeyindeki Utqiagvik bölgesinde bir kutup ayısının kuş gribinden öldüğü ortaya çıktı. Ayının son derece bulaşıcı olan kökeninin veya kaynağının bölgede cirit attığı da belirlendi.

 

Ayının otopsisi sonucu kuş gribinden hayatını yitiren ilk kutup canlısı olduğu anlaşıldı. Bu da kümes hayvanlarında başlayan kuş gribinin artık vahşi hayvanlara sıçradığını, dahası göçmen kuşlara ve memelilerde de kıyıma başladığını gösterdi.

 

Uzmanlar, “New York Times” gazetesine yaptıkları açıklamada, “Bu bölgede kuş gribinin varlığı biliniyordu. Kutup ayısının hastalığa yakalamış kuşları yiyerek hastalığa yakalandığını düşünüyoruz” dediler. Kutup ayıları genellikle foklarla besleniyorlar, ancak iklim krizi nedeniyle buzulların gerilemesi hayvanları farklı besiin kaynaklarına yöneltiyor.

 

Üstelik kutup ayılarının kuş gribine yakalanmış hayvanları yemeleri de şart değil. Çünkü bu hastalıktan ölen hayvanların virüsleri, ne kadar soğuk olursa olsun uzunca bir süre çevrede varlığını sürdürüyor. Özetle, dünyanın en uç, en soğuk bölgeleri bile artık 2020’de ortaya çıkan kuş gribinin istila alanının dışında değil.



Etiketler: