Kanser Tedavisinde Müthiş Gelişme! İsviçre'den Sevindiren Haber Geldi!

İsviçre’de Lozan Federal Politeknik Okulu (EPFL) bünyesindeki bağışıklık sistemi mühendisliği laboratuvarında Profesör Li Tang yönetimindeki bir ekip kanser tedavisi araştırmalarında önemli ilerleme gerçekleştirdi. Tedavi, “Car T hücreleri”ni dönüştürmeyi esas alıyor.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

(Not: Car-T Hücreleri” tedavisi, kansere karşı savaşmak için hastanın bağışıklık sistemini yeniden hedeflendirmeye dayanıyor. Hücresel bağışıklık sistemimizin ana elemanı olan ‘T hücreleri’nin genetiği değiştiriliyor. Böylece kanseri tanımayan bağışıklık sistemi hücreleri, kanseri tanıyan ve onunla savaşan hücrelere dönüştürülüyor.)

 

“Car-T Hücreleri” ile tedavi laboratuvar ortamında farelerde denendi ve kanserli hücrelerin tümü yok edildi. 11 farede denenen yöntem, 11’inin de tümüyle iyileşmelerini sağladı. Bir başka deyişle, yüzde 100 oranında başarıya ulaşıldı.

 

Yeni tedavi yönteminin en önemli iki avantajı hızla sonuç alınabilmesi ve maliyetinin diğer tedavilere göre, daha makul ölçülerde kalması. Yeni tedavinin pazarlanması için bir şirket kuruldu ve önemli tutarda fon toplandı. “Car-T Hücreleri”ne dayalı tedavi yöntemleri yeni değil. Özellikle lösemi ve diğer sıvı kanser türlerine karşı uygulanan türleri var. Ancak mevcut yöntemlerde tek kişinin tedavisi için en az 500 bin dolar gerekiyor. İsviçre’de geliştirilen yöntem ise çok daha düşük maliyetli olacak. Çünkü diğer “Car-T Hücreleri” tedavilerinde kullanılan dozun sadece yüzde 5’i tam iyileşme sağlamaya yetecek.