En Çok Acı Çektiren 10 Ağrıyı Biliyor Musunuz? İşte En Katlanılmaz 10 Ağrı Cinsi!

Kanada’daki McGill Üniversitesi, hastaları kapsayan bir araştırmada, insana en çok acı çektiren ve kıvrandıran 10 ağrının listesini yaptı.

 

Fenoreporter - Sağlık Haberleri Servisi

 

İşte en dayanılabilenden en katlanılamazlara 10 ağrı…

 

10-Trigenimal nevralji: “Acılı tik” diye de bilinen “Trigeminal nevralji”, duyguları yüzden beyine taşıyan siniri etkileyen kronik ağrı olarak biliniyor. Bir başka deyişle, bir yüz ağrısı. Yüzün göz kapakları ile üst dudak arasındaki bölgede istem dışı kasılmalara neden oluyor.

 

İnsanların dişlerini fırçalamaları veya makyaj yapmaları gibi çok hafif uyarıcı etkenler bile çok şiddetli bir ağrının ortaya çıkmasına neden olabiliyor.

 

Bu ağrı türünün ilk aşamalarında insanlar kısa, hafif panik atak yaşayabiliyor.Ancak sorun ilerledikçe, daha uzun, sık ve yoğun yakıcı ağrı nöbetleri ortaya çıkabiliyor.

 

Çözüm? Tıp gelişti ya; ilaç, enjeksiyon veya cerrahi müdahale gibi seçenekler masada duruyor. 9-Migren: Migren krizlerine merkezi sinir sistemindeki bir bozukluk sonucu kan damarlarındaki iltihaplanma yol açıyor. Genetik olan migren, beynin yarısında yoğun ağrılarla, kusmalarla ve ışığa karşı aşırı duyarlılıkla kendini gösteriyor.

 

Bir migren krizi 3 gün sürebiliyor.

 

8-Böbrek taşı; İdrar yolunun bir böbrek taşı nedeniyle tıkanması ani ve çok yoğun ağrılara neden olabiliyor. Bu ağrılar veya sancılar belden vücudun aşağısına kadar tüm bölgeyi etkiliyor ve kıvrandırıyor,

 

7-Fibromiyalji: Gerek damar, gerekse kaslarda ağrılara yol açar. Tıptaki adı, “Yumuşak doku romatizması.”Bu ağrıların yan etkileri çok ciddi: Yorgunluk, uykusuzluk, depresyon. Kadınlarda, erkeklere göre daha çok rastlanıyor, Nedeni hala bulunamadı.

 

6-Romatizmal eklem iltihabı: Bağışıklık sisteminin eklemlere saldırmasıyla ortaya çıkan hastalık. Eklemler de saldırıyı cevap verebilmek için iltihaplara neden olabilen enzimler üretiyor. O da korkunç ağrılara yol açıyor. Özellikle de temaslarda. Bir giysi teması bile hastayı kıvrandırmaya yetiyor.

 

5-Crohn hastalığı: Ağızdan anüse kadar olan gastrointestinal sistemin iltihaplanmasına yol açan bir bağırsak hastalığı. Bu iltihaplanma, sindirim sisteminin bir veya birkaç bölümüne tutunabileceği gibi, genellikle ince bağırsağın son kısmı olan “İleum”da ve kalın bağırsağın başlangıç bölümünde görülüyor. Nedeni genetik de olabiliyor, yaşanılan çevrenin etkisi de. Tedavisi pek yok.

 

4-Bir parmağın kesilmesi: Parmak, vücudumuzun sinirsel açıdan en duyarlı organları arasında yer alıyor. Anestezi yapılmadan kesilmesi çok yoğun ağrılara yol açıyor.. O kadar ki, operasyondan çok sonraları bile hasta “Hayalet organ” denilen ağrıları yaşıyor.

 

3-Doğum: Özellikle ilk doğum sadece ağrılı değil, aynı zamanda çok uzun, bazen 6 saatten de fazla rahimin kasılması ve bebeğin başının dışarı çıkmaya başladığı anlarda apış arasının genişlemesi sürecinde anne adayı için işkenceye dönüşebiliyor.

 

2-Mermi karıncası ısırması: Amazon bölgesinde yaşayan bu karınca ısırdığında salgıladığı zehir tarifi imkansız acılara neden oluyor. Yoğun bir yanma duygusu ısırılan tüm organı etkiliyor ve saatlerce süren kasılmalara yol açıyor.

 

1-Bölgesel karmaşık acı sendromu (SDRC): Bu sendrom genellikle basit ameliyat ve kırılma gibi doku bozulmaları nedeniyle bir sinirin etkilenmesi ve işlevsiz duruma getirilmesi sonucu ortaya çıkıyor. Hasta korkunç ağrılarla kıvranıyor. Bu ağrı krizi aylarca sürebiliyor. Ne yazık ki, henüz tedavisi yok.



Etiketler: