Evrendeki En Zengin Petrol Ve Gaz Yatakları Titan'da!

Dünya hidrokarbür dediğimiz petrol ve doğal gaz rezervleri açısından hayli zengin. Özellikle Rusya, Orta Doğu ve henüz pek değerlendirilmemiş Antarktika’daki yataklar sayesinde.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

Ama en büyük hidrokarbür rezervi Dünya’da değil, bizden 1,5 milyar kilometre uzaklıktaki Satürn’ün uydusu Titan’da bulunuyor. Satürn’ün küçük uydusu Titan, bilimsel açıdan gerçekten çok ilginç. Dünya dışında yoğun atmosfere sadece o sahip. Ayrıca yüzeyinde sıvı metan barındırıyor ve Dünya’dakine benzeyen bir iklime sahip.

 

2013’te NASA’nın görevi Satürn sistemini incelemek olan sondası Cassini-Huygens,Titan’da güneş sisteminde belirlenen en büyük hidrokarbür rezervlerine sahip olduğunu keşfetti.Cassini-Huygens sondası Titan’daki bir denizin derinliğini hesaplayarak, Dünya’dakinin 40 katı hidrokarbür barındırdığını doğruladı.

 

Peki, Titan’ın bu petrol ve doğal gaz rezervini, ondan 1,5 milyar kilometre uzaklıkta olan bizler nasıl değerlendireceğiz? Bugün için böyle bir teknolojiye sahip değiliz. Olsak bile, büyük olasılıkla Titan’ın rezervleriyle ilgilenmeye değmeyecek. Çünkü o hidrokarbür kaynaklarına ulaşmak, kuyuları açmak, elde edilen ürünü Dünya’ya taşımak, astarı yüzünden pahalı bir yatırım olacak.

 

O nedenle şimdilik, belki de önümüzdeki bir çok yüzyıllar boyunca Titan’ın rezervlerini düşünüp ağzımızın suyunu akıtacağız…