FaceApp Uygulaması Casus Mu?

2017 yılında yayınlanan uygulamanın geçtiğimiz günlerde bir anda ülkemizde popüler hale gelmesi internet dünyasında kullanıcılar arasında kuşku ile karşılandı.

 

2017 yılında yayınlanan uygulamanın geçtiğimiz günlerde bir anda ülkemizde popüler hale gelmesi internet dünyasında kullanıcılar arasında kuşku ile karşılandı. 2017 yılında yayınlanmasına rağmen ülkemizde henüz yeni popüler hale gelen özellikle “yaşlandırma” ve “cinsiyet değiştirme” filtreleri ile ilgi çeken uygulama internet kullanıcı tarafından çok eğlenceli bulunurken, ünlülerin de bu uygulama ile paylaşım yapmaya başlaması ile birlikte bir anda bu uygulama ülkemizde çok popüler oldu.

 

Uygulama Tehlike Saçıyor!

 

Bazı gazetelerde ve sosyal medya sayfalarında da bahsedildiği üzere FaceApp uygulamasını indirmek isteyenlere “Bu uygulama telefonunuzdaki dosyalara erişim izni istiyor” uyarısı veriyor. Bu uyarıyı kabul edip uygulamayı indirdiğinizde ise verilerinizin otomatik olarak paylaşılmasının önünü açmış oluyorsunuz.

 

Konuyla ilgili olarak 2017 yılında Amerikalı hukuk firması Marque Lawyers’ın ortağı Michael Bradley ''Yüzlerini isimleriyle veya diğer verilerle birlikte uygulamalarla paylaşan kullanıcıları, gelecekte kullanılmak üzere tasarlanmış yüz tanıma sistemleri için oldukça savunmasız hale gelebilir.

FaceApp'ın gizlilik politikasına baktığımızda, uygulamayı kullanan kullanıcılar verilerin FaceApp uygulamasına gönderilmesini kabul etmiş sayılıyor. Uygulama ise bu verileri diğer şirketlerle paylaşabileceğini gizlilik politikasında açıkça belirtiyor. FaceApp eğer ileride başka bir şirkete satılırsa, kullanıcı bilgilerinin bulunduğu veritabanı da o şirkete satılmış olacak. FaceApp gibi uygulamaları kullanırken, yüz verilerimizin kolaylıkla siber korsanların eline geçebileceğini de unutmamak gerekir.’' ifadelerini kullanırken bu uygulamanın kullanılmaya karar verilmesinden önce düşünülmesi gerektiğini vurguladı.