Fransız Sanatçı Line Renaud Hayata Veda İçin Tüm Hazırlıklarını Tamamladı!

2 Temmuz 1928 doğumlu olan gerçek adıyla Jacqueline Ente ya da sanatçı adıyla Line Renaud, önemli bir Fransız oyuncu ve şarkıcı. Ayni zamanda özellikle AIDS konusunda bir aktivist.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

1951’den günümüze, 60 yılı aşkın sanat yaşamında bir çok filmde ve TV yapımında oynayan Renaud şimdi 96 yaşında. Ve vasiyet anlamına gelen bir kitap yayınladı. Adı: “Teşekkürler hayat”. Kitapta uzun uzadıya düşündükten sonra belirlediği son arzularını anlattı ve “Hayatı seçtik. Ölümü de şeçebilmeliyiz” dedi. Şöyle devam etti:

 

“Bu bir elveda değil. Ama elvedaya hazırlık. Sonun başa göre çok daha yakın olduğu bir yaşa geldim. Ölüm birden de gelebilir. O nedenle tüm hayatım boyunca beni izleyen sevenlerime veda mesajı göndermek istedim. Zira birden ölüverirsem, vedalaşma zamanı bulamayacaktım.”

 

Line Renaud, hayatta olduğu her günün keyfini çıkarmaya çalışıyor, “Belki inanmayacaksınız ama uyandığımda hava ister kapalı, ister açık olsun mutluluk duuyorum. ‘Bir sabah daha kalktım ve hayattayım’ diyorum.” Ancak acı çekmeyi reddediyor. Yıllardan beri insan onuruna yaraşır bir ölüm için mücadele ediyor ve tıbbi destekli ölüm, yani ötenazi hakkını savunuyor.

 

Bu konudaki görüşlerini şöyle anlatıyor:

 

“Acı çekmek yerine hemen dünyaya veda etmek isterim.Ölümümü seçmek benim son özgürlüğüm olmalı. Zaten ölüm geldi, geliyor. Artık yapacak bir şey kalmadıysa ve doktorlar da bunu kabul ediyorsa, neden acım uzatılsın ki?”

 

Line Renaud son günleri için her şeyi hazırladı, Öncelikle evinde ölmek istiyor: “Buradan başka bir yere adımımı bile atmam, Burada, odamda, yatağımda, Paris manzarasına bakarak ölmek istiyorum. “

 

Cenaze töreninin planları da hazır: “Her şey ayarlandı. Evimde, yatağımın çevresinde en yakın dostlarım toplanacak. Evden beni Saint Suplice Kilisesi’ne götürecekler. Ölüm yatağımın çevresinde toplanacak dostlarımın listesini bile hazırladım.”