Genlerimizin Tümünü Eski Virüsler İstila Etti!

Bilim insanları, bedenimizdeki sağlıklı dokularda çok eski virüslerin izlerini buldular. Bu buluşun, hastalıkları önleyici tıpta yeni ufuklar açacağına inanılıyor.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

Kanserli dokularda eski virüslerin kalıntıları epey uzun süredir biliniyor ama sağlıklı dokularda da bu virüslerin iz bıraktığı yeni keşfedildi. ABD’nin Boston kentindeki Tufts Üniversitesi’nden bir grup araştırmacı, bin kişiyi kapsayan araştırmada, sağlıklı insanların en az 50 dokusunda eski virüslerin kalıntılarını tespit etti.

 

Araştırmada, genom dizimizin veya haritasının yüzde 10’undan fazlasının eski virüslerin yuvasına dönüştüğü ortaya çıktı. Her ne kadar artık bulaşıcı olmasalar da, sözkonusu virüslerin genlerinin hala sapasağlam olduklrı ve aralarından bazılarının tümör oluşması sürecinde yer aldıkları saptandı.

 

Bu buluş, hastalıkları önleyici tıp açısından hiç de iyi bir haber değil. Çünkü bedenimizin dokularında bol miktarda bulunmaları, bazı hastalıkların, özellikle de kanserlerin tespiti ve onlara yönelik önleyici tedavilerin uygulanmasını imkansız hale getiriyor.



Etiketler: