Güneş Yokluğu Moralinizi Ve Sağlığınızı Neden Olumsuz Etkiliyor?

Sabah kalktınız.Yorgunluk, moralsizlik, sinirlilik… Bu keyifsizliğinizin nedeni hava olabilir mi?

 

Fenoreporter - Sağlık Haberleri Servisi

 

Hava kapalıysa, yağmurluysa, bilin ki moralinizin bozukluğu bu meteorolojik koşullardan kaynaklanıyor olabilir.

 

Öncelikle güneşin insanın ruh halini ve vücudunun rahatlığını etkileyen iki hormonun üretiminde başlıca rolü oynadığını belirtelim.Gözlerden giren güneş ışığı retinanın hücrelerini uyandırıyor, onlarda beyine sinyal gönderiyor. Bu sinyaller “Nörotransmitter” üretimini olumlu etkiliyor.

 

(Not: Nörotransmitter, nöronların vücutta birbirleriyle iletişim kurmasını sağlayan, kas veya bez hücrelerini uyaran endojen kimyasalların adı.. İletilen bu sinyaller uzuvları hareket ettirmeye, hisleri harekete geçirmeye, kalp atışını sürdürmeye ve vücudun diğer iç kısımlarından aldığı tüm bilgilere yanıt vermeye yardımcı oluyor.)

 

Daha basit anlatımla, vücut güneş ışığıyla yıkandığında, beyin gözler aracılığıyla mesaj alıp mutluluk hormonu üretmeye başlıyor. “Serotonin” denilen bu hormon, özellikl anksiyete, iştah ve yorgunluk gibi duyguları düzenliyor.

 

Güneş ayrıca “Melatonin” dediğimiz başka bir hormonun üretimini de etkiliyor. “Melatonin” uyku sürecini düzenleyen hormon. Gün içinde bedenimiz güneş ışınlarını emdiğinde “Melatonin” üretimi azalıyor, bu da bizi uyanık ve aktif tutuyor. Buna karşılık akşam güneş ışığı azaldığında ve daha sonra yok olduğunda,”Melatonin” üretimi artıyor, bu da uykumuzu getiriyor.



Etiketler: