Inditex Şirketler Grubu Aslında Ne?

Moda dünyasının önemli bir parçasını Inditex Şirketler Grubu oluşturmaktadır. Inditex şirketini duymamış olsanız bile an az bir markasını bildiğinize eminiz. Inditex’i sizin için araştırdık! İşte detaylar…

 

 

Moda dünyasının önemli bir parçasını Inditex Şirketler Grubu oluşturmaktadır. Inditexin arkasında ise İspanyol iş insanı Amancio Ortega Gaona var. İspanya’nın en zengin iş insanı olan Amancio Ortega Gaona gerçek bir başarı hikayesi…

 

Amancio Ortega Gaona Başarı Hikayesi

 

28 Mart 1936’da İspanya’nın Leon şehrinde dünyaya geldi. Babası demiryolu işçisi ve düşük gelirli bir ailenin dört kardeşin en küçüğüydü. 12 yaşlarındayken bir okul çıkışı annesiyle birlikte evlerine dönerken bir mağazaya uğrarlar. Annesi mağazadan veresiye bir şeyler almak ister ancak mağaza sahibi olumsuz karşılık verir. Amancio Ortega çok üzülür ve aşağılanmış hisseder. 14 yaşında okulu bırakıp Gala isimli bir gömlek üreticisinde çırak olarak işe başlar. Ünlü iş insanı başarısının arkasında bu hikayenin yattığını söylemiştir.

Birçok tekstil işinde çalışan Amancio Ortega, 1972 yılında 36 yaşındayken ilk firması Confecciones Goa’yı kurdu. Burada eşiyle birlikte bornoz üretiyorlardı. Bir süre sonra bu firmayı kapatma kararı aldı. 1975’te A Coruña’da ilk hazır giyim mağazanı ‘Zara’ ismiyle açtı.

 

 

Inditex Kuruluşu

 

Fast fashion kavramını benimseyen Amancio Ortega, bünyesindeki tasarımcılar, konseptleri ve trendleri uyguluyor ve hızlı üretime geçiyorlardı. Moda defilerinde görülen kıyafetler ve aksesuarlar birkaç hafta içinde mağazada satışa sunuluyordu. Moda devlerinin tasarımlarını yorumluyor ve alınabilir fiyatlarda tüketiciye sunuyordu. Çeşitlilik, uygun fiyatla mağazaya ilgiyi aktif tutuyordu. Bazı tasarımcılar ve üreticiler bu olaya tepki gösterdi öyle ki Christian Louboutin, kırmızı tabanlı ayakkabı üretip sattığı için Zara’ya dava açtı. 

Tüketiciden olumlu geri dönüş alan Zara mağazasının şubeleri hızla arttı. Moda sektörüne ismini yazdırmayı başaran Ortega, iç giyim ve ev giyimi markası kurmak istedi. 1977’de Oysho markasını piyasaya sürdü. Oysho markası da tüketiciler tarafından oldukça sevildi. 1985 yılına gelindiğinde ise Inditex Şirketler Grubunu kurdu. Oysho’dan sonra Massimo Dutti  ve 1991’de de Pull & Bear markalarını kurdu. Daha sonra Stradivarius(1994), Bershka (1998) ve Zara Home (2003) markalarını Inditex bünyesinde açtı. En son 2008 yılında Uterqüe markasını kurdu.

2015 yılında bir günlüğüne Bill Gates’i geride bırakıp dünyanın en zengin insanı olan Amancio Ortega, Forbes'e göre 2022 itibarıyla dünyanın en zengin 23. kişisi.

Inditex, bugün 96 ülkede 6829 mağazasıyla ve 100 binden fazla çalışanıyla dünyanın en büyük perakende giyim şirketidir.