İnsanlar Pandaların Yiyeceklerine Ortak Olacaklar!

Çin’de yapılan araştırmada, pandaların tercih ettiği yiyecek olan bambunun insan sağlığı için önemli besleyici özelliklere sahip olduğu belirlendi.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

Dünyanın bir numaralı bambu üretici olan Çin, 1,5 milyara yaklaşan nüfusunu beslemek için harika bir kaynak mı keşfetti? Çin Ulusal Bambu Araştırmaları Merkezi’nden Wu Liangru başkanlığındaki bir ekibin çalışması bu soruya “Evet” demeyi gerektiriyor.

 

Araştırmaya göre bambunun sapları ve dalları olağanüstü besleyici özelliklere sahip, bu da Çin’in tarıma dayalı besin sanayiine yeni ufuklar açabilecek. Araştırmacılar, “Bugüne kadar değeri pek bilinmeyen bambu tüm dünyada temel besin maddeleri arasına girebilir ve Birleşmiş Milletler’in sürdürülebilir kalkınma hedeflerine katkıda bulunabilir” diye açıklama yaptı.

 

Bir çok vitamin ve antioksidan molekül içeren bambu insanların ihtiyacı olan 9 amino asitten 7sini sağlayabiliyor. Bambular bu zengin içerikleriyle havuç, kereviz ve lahanadan daha çok amino asit, ıspanak ve kabaktan daha çok demir barındırıyor.

 

Bitmedi; bambuda bulunan karbonhidratlar, elyaf beslenme için ideal bir kaynak oluşturuyor. Üstelik, bu kaynakta lipit (Doymuş ve doymamış yağlar) son derece az.

 

Bambu çeşitli biçimlerde tüketilebiliyor: Mayalanarak, kurutularak, konserve yapılarak, dondurularak, suyu çıkarılacak, toz haline getirilerek ve nihayet diğer sebzeler gibi taze pişirilerek.