İran'da 4 Bin Yıllık Dudak Ruju Tüpü Bulundu!

Bazı alışkanlıklarımızın binlerce yıldır değişmediğini gösteren en somut örneklerden biri bu. İran’ın güneyindeki Jiroft bölgesinde küçük bir taş kutu bulundu. İçinde koyu renk bir boyanın artıkları hala duruyordu.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

“Scientific Reports” dergisinde yayınlanan araştırmanın yazarları bunun Milat’tan Önce 1936-1687 yılları arasındaki dönemden kalma dünyanın en eski dudak ruju tüpü olduğunu iddia ettiler. Tüp 2001 yılında Halil ırmağı yatağından taşıp bölgedeki bir çok eski mezarlığı sular altında bıraktığında ve mezarlardaki bir çok parçayı toprak üstüne çıkardığında bulundu.

 

2001’de bulunmasından bu yana Jirofet Arkeoloji Müzesi’nde korunan antik parça Tahran Üniversitesi ve İtalya’daki Paudua Üniversitesi araştırmacılarından oluşan bir bilimsel ekibin dikkatini çekti. X ışınları yardımıyla elektronik mikroskopide yapılan bir dizi analiz sonucunda araştırmacılar tüpteki maddenin dudaklar için hazırlanmış koyu kırmızı renkli bir kozmetik ürün olduğunu tespit ettiler,

 

Araştırmayı yürütenlere göre, bulunan dudak ruju bileşimi günümüzün ruj maddelerinden aşağı-yukarı hiçbir farklılık göstermiyor. Hatta günümüze göre fazlası var: Dudaklara koku vermesi için bitkisel elyaflar içeriyor. Antik İran’da dudakları boyamak için üretilen ve kullanılan boyalı maddeler makyaj malzemelerinin sadece küçük bir örneğiydi. Sadece İran’da değil, antik Orta-Doğu’da makyaj hem kadınlar, hem de erkekler arasında son derece yaygındı.

 

Yine de bu dudak ruju Orta-Doğu’da “Bronz Çağı”nın ilk kozmetik ürünü olarak arkeoloji tarihine geçti.