İstanbul Kuyumcular Odası'ndan Altın Fiyatlarındaki Karışıklığa Son Verecek Hamle! Yeni Uygulama Tanıtıldı!

Ä°stanbul Kuyumcular Odası geliÅŸtirdiÄŸi yeni uygulama ile altın fiyatlarındaki karışıklığın önüne geçmeyi hedefliyor. "IKO Fiyat" uygulaması hakkında açıklamalar yapan Ä°stanbul Kuyumcular Odası BaÅŸkanı Mustafa Atayık konuyla ilgili çarpıcı ifadeler kullandı. 

 

Ä°stanbul Kuyumcular Odası geliÅŸtirdiÄŸi yeni uygulama ile altın fiyatlarındaki karışıklığın önüne geçmeyi hedefliyor. "IKO Fiyat" uygulaması hakkında açıklamalar yapan Ä°stanbul Kuyumcular Odası BaÅŸkanı Mustafa Atayık konuyla ilgili çarpıcı ifadeler kullandı. 

 

Mynet'te yer alan habere göre; Altın fiyatlarında ekran ve kuyumcu arasındaki fark ile kafası karışan yatırımcılar için kuyumcular mobil uygulama geliÅŸtirdi. Konuya iliÅŸkin konuÅŸan Ä°stanbul Kuyumcular Odası BaÅŸkanı Mustafa Atayık, “Ekrandaki gram fiyatları, altının iÅŸlenmemiÅŸ, ham madde fiyatıdır. Kuyumcunun verdiÄŸi fiyat ise iÅŸlenmiÅŸ, emek harcanmış, doÄŸal olarak iÅŸçiliÄŸi de eklenmiÅŸ fiyattır. Artık vatandaÅŸlarımız telefonlarına 'Ä°KO Fiyat'ı indirerek kullanabilir ve anlık olarak fiyatları takip edebilir” dedi. Televizyonda verilen iÅŸlenmemiÅŸ altın ile kuyumculardaki iÅŸlenmiÅŸ altın fiyatları arasındaki farktan kaynaklanan sorunu mercek altına alan kuyumcular, tüketicinin iÅŸlenmiÅŸ altın fiyatına doÄŸru ulaÅŸabilmesi adına mobil uygulama geliÅŸtirdi.

 

Ä°stanbul Kuyumcular Odası (Ä°KO) BaÅŸkanı Mustafa Atayık, altın fiyatlarının mobilden anlık takip edilmesini amaçlayarak hayata geçirdikleri "Ä°KO Fiyat" uygulaması hakkında bilgi verdi. Kuyumcu maÄŸazalarında özellikle altın fiyatlarının yüksek seyri nedeniyle müÅŸterilerle yaÅŸanan tartışmaların en başında fiyatların geldiÄŸine iÅŸaret eden Atayık, ÅŸunları kaydetti:

 

Ä°ÅžLENMÄ°Åž ALTIN Ä°LE Ä°ÅžLENMEMÄ°Åž ARASINDA FÄ°YAT FARKI VAR

 

"MüÅŸteri, çoÄŸunlukla ekonomi, haber kanalları ve sitelerdeki altın fiyatlarına bakarak kuyumcusuna gidiyor. Söz konusu fiyat, kuyumcuda olmayınca da sorun çıkıyor. Ancak bilinmeli ki televizyon ekranlarının alt tarafında ve sitelerin en çok okunan kısımlarında yer alan gram fiyatları, altının iÅŸlenmemiÅŸ, ham madde fiyatıdır. Kuyumcunun verdiÄŸi fiyat ise Darphane ve rafinerilerimizde iÅŸlenmiÅŸ, emek harcanmış, doÄŸal olarak iÅŸçiliÄŸi de eklenmiÅŸ fiyattır.

 

Her meslekte olduÄŸu gibi kuyumculukta da toptan ve perakende fiyatları farklılık gösteriyor. Piyasada farklı firmaların yayınladığı fiyatların da toptan fiyatları olabileceÄŸi unutulmamalıdır. Ä°KO olarak iÅŸte bu nedenlerle Etiket, Tarife ve Fiyat Listeleri YönetmeliÄŸi'nin 6'ncı maddesinin 2'nci bendi gereÄŸince tüketicilerin en çok tercih ettiÄŸi altın gruplarıyla ilgili serbest piyasa koÅŸullarına uygun bilgilendirme amaçlı, baÄŸlayıcı niteliÄŸi olmayan fiyatları Ä°KO fiyat uygulaması ile tüketicilerimize ve meslektaÅŸlarımıza sunuyoruz.”

 

ÇÄ°FT FÄ°YAT TARTIÅžMASINI ORTADAN KALDIRMAYI HEDEFLÄ°YORLAR

 

Ä°KO'nun web sitesinden sürekli güncellenen listelerin kuyumcu maÄŸazalarındaki fiyat ekranlarında olması ve ekrandaki fiyatların borsalardaki geliÅŸmelerle anlık olarak deÄŸiÅŸmesinin, tüketici-kuyumcu arasındaki güveni pozitif yönde etkilediÄŸini ifade eden Atayık, Ä°KO olarak serbest piyasa koÅŸullarına uygun bilgilendirme amaçlı fiyatlarla kuyumcular ile müÅŸteri arasındaki fiyat bazlı tartışmaları ortadan kaldırmayı hedeflediklerini kaydetti.

 

YENÄ° ÇALIÅžMA Ä°ÇÄ°N MECBUR KALINDI

 

Mustafa Atayık, zaman içerisinde dijitalleÅŸmeyle birlikte mobil telefonların kullanımının artması ve birçok iÅŸlemin bu telefonlar aracılığıyla hızla ve kolay bir ÅŸekilde yapılabilmesinin fiyat ekranları konusunda yeni bir çalışmayı zorunlu kıldığını söyledi. Uzun süredir teknolojik altyapısı üzerinde çalıştıkları ve test aÅŸamalarını sürdürdükleri projenin nihayet sonuçlandığını bildiren Atayık, ÅŸunları kaydetti: "Artık vatandaÅŸlarımız, cep telefonlarında App Store ve Google Play'den 'Ä°KO Fiyat' uygulamasını ücretsiz indirerek kullanabilir ve anlık olarak fiyatları takip edebilir. 'Ä°KO Fiyat' mobil uygulamasıyla vatandaÅŸlarımız, kuyumcusuna alışveriÅŸe gitmeden önce ons altın, çeyrek, yarım, ziynet, 2,5'luk gremse, 22 ayar bilezik, 22 ayar gram altın, 24 ayar gram altın, külçe altın, Cumhuriyet Ata lira,18 ayar, 14 ayar, tam altın, gümüÅŸ, ons gümüÅŸ, platin ons ve paladyum ons fiyatlarını anlık olarak görebiliyor. 'Ä°KO Fiyat' mobil uygulamasında yer alan fiyat listeleri, Ä°KO tarafından baÄŸlayıcı niteliÄŸi olmayan, serbest piyasa koÅŸullarına uygun bilgilendirme amaçlı perakende satış fiyatlarıdır.

 

Listede yer alan 14 ve 18 ayar ürünlerin satış fiyatları ise iÅŸçiliÄŸe göre deÄŸiÅŸmektedir. Ayrıca, Ä°KO mobil uygulamada, tıpkı hava durumunda olduÄŸu gibi vatandaşın bulunduÄŸu konuma göre ikamet ettiÄŸi veya bulunduÄŸu bölge, ilçe ve illerin kuyumcu fiyatları anlık olarak yansıtılıyor. Konumunu deÄŸiÅŸtirdiÄŸinde ise en yakın olduÄŸu ilçe ve bölgenin kuyumcu fiyatları ekranına düÅŸüyor. Böylece bugüne kadar deÄŸiÅŸik yerlerden alınan ve anlık olmayan fiyatlar nedeniyle yaÅŸanan sorunların kaynağı olan bilgi dezenformasyonunun önüne geçilmiÅŸ olacaktır.”

 

ANLIK GÖRÜNTÜLEME YAPILABÄ°LECEK

 

Atayık, tüketicilerin, baÅŸka konum ve ilçelerdeki kuyumcuların fiyatlarını görmek istemeleri halinde uygulama üzerinden baÅŸka ilçe ve semtleri seçerek fiyatları anlık olarak görüntüleyebileceÄŸini de bildirdi.

 

“ALTIN FÄ°YATLARINI Ä°KO’DAN TAKÄ°P EDÄ°N”

 

Ä°KO BaÅŸkanı Atayık, Fiyat Ekranı ve Ä°KO Fiyat Mobil Uygulaması'nın, kuyumculuk mesleÄŸinin gereksinimine gerçeÄŸe en yakın çözümü oluÅŸturması ve bölgelere göre sektörün meslek literatürüne yeni bir kavram olarak yerleÅŸecek olan "Vitrine Koyma Maliyeti" kavramını gözeten bir iÅŸlevi yerine getireceÄŸini söyledi.

 

SADECE TÜRKÄ°YE DEĞİL TÜM DÜNYAYI KAPSIYOR

 

Ä°stanbul'da ilçeler arasında farklılık olduÄŸu gibi, illerde de kuyumcuların maÄŸazalarının kira, istihdam ve diÄŸer girdi maliyetlerinin farklılık gösterdiÄŸini, bu farklı maliyetlerin, her meslekte olduÄŸu gibi doÄŸal olarak kuyumculukta da fiyat listelerine yansıtıldığını ifade eden Atayık, uygulamaya iliÅŸkin ÅŸu bilgileri verdi:

 

"Bu uygulama, sadece Ä°stanbul ve Türkiye'de deÄŸil, dünyadaki her ülke ve ülkelerin eyaletleri, bölgeleri, illeri, ilçeleri bazında yapılacak tanımlar, o ildeki kuyumcu oda ve derneklerin adlarının kullanılabilir olmasıyla kapsayıcı olma özelliÄŸine sahip. Nitekim, Ä°KO Fiyat Ekranı'mız bugün Ä°stanbul'da 32 ilçede ve Anadolu'da Adıyaman, Afyon, Amasya, AÄŸrı, Bursa, Elazığ, Hakkari, Kars, Kütahya, Mardin, Osmaniye, Åžanlıurfa, Bingöl, Kastamonu olmak üzere yaklaşık 2 bin kuyumcu tarafından faal olarak kullanılıyor. Bu sayı, her geçen gün hızla artıyor. Tüketiciler ise mobil ekranlarında bulunduÄŸu konumun fiyatlarını görebiliyor. Yani, tüketicinin girdiÄŸi maÄŸazadaki fiyatla mobil uygulamadaki fiyatlar aynıdır. VatandaÅŸlarımız, artık gönül rahatlığı içinde Ä°KO Fiyat uygulamasını ücretsiz indirerek kullanabilir.

 

Ä°KO Fiyat mobil uygulamalarının piyasada kuyumcu ile vatandaÅŸ arasında fiyat bazlı tartışmaları sona erdireceÄŸine inanıyoruz. Burada, alanında dünya liderliÄŸine oynayan ve yaklaşık 40 bin iÅŸletmeden oluÅŸan Türkiye kuyumculuk sektörü adına haber ve ekonomi kanallarımıza Anadolu Ajansı aracılığıyla önemli bir çaÄŸrıda bulunmak istiyoruz; bugünden sonra lütfen altın fiyatlarını sektörün en önemli temsil kurumu olan Ä°KO Fiyat uygulamasından takip edin. Åžayet fiyatları bizden almıyorsanız ekranlarda anlık olarak verilen gram fiyatlarının iÅŸlenmemiÅŸ altın, ham madde fiyatları olduÄŸunu belirtmek gerekir."



Etiketler: