İstanbul Oyuncak Müzesi Nerede? Önemi Ne?

İstanbul Oyuncak Müzesini Sizin İçin Araştırdık! İşte Detaylar...

 

 

İstanbul Oyuncak Müzesi İstanbul’un Göztepe semtinde bulunan özel bir müzedir. Şair Sunay Akın ve Belgin Akın tarafından 23 Nisan 2005’de kurulmuştur. 1700’lü yıllardan günümüze kadar ulaşan oyuncak tarihinden örnekler sergilenmektedir. 

Müze koleksiyonu, Sunay Akın’ın 20 yıl boyunca 40’tan fazla ülkede antikacılardan ve açık arttırmalardan satın aldığı oyuncaklardan oluşturulmuştur.  Müzenin dekoru sahne tasarım sanatçısı Ayhan Doğan tarafından tasarlanmıştır.

İstanbul Oyuncak Müzesi 3 kuşağın bir arada keyifli zaman geçirebileceği nadir yerlerden biridir. 2012 yılında İstanbul Oyuncak Müzesi tarafından geliştirilen dünyada ilk olan TOYCO-2012 İstanbul-Avrupa Oyuncak ve Çocuk Müzeleri birliği buluşması ilk kez Türkiye’de gerçekleştirildi. Böylece İstanbul, oyuncak müzelerinin başkenti olmuştur.

 

 

Sunay Akın Kimdir?

 

Şükrü Sunay Akın 12 Eylül 1962’de Trabzon’da doğdu. Liseyi İstanbul Haydarpaşa Lisesi’nde tamamladı. Liseden sonra İstanbul Üniversitesi Fizik Coğrafya Bölümü’nü kazandı.

Üniversite hayatında şiir yazmaya başlayan Akın’ın şiirleri ilk kez 1984 yılında bazı dergilerde yayınlanmaya başlandı. Arkadaşlarıyla birlikte 1989 yılında Yeni Yaprak Şiir Dergisini, 1990 yılında ise Olmaz adlı şiir dergisini çıkardı.

1987 yılında Noktalı Virgül şiiriyle ‘Halil Kocagöz Şiir Ödülü’nü kazandı. 1990 yılında da Makiler şiiri ile Orhon Murat Arıburnu Şiir Ödülü’nü aldı. Orhan Veli’den etkilenen Sunay’ın şiirlerinde Orhan Veli etkisi görmek mümkündür.

23 Nisan 2005 yılında çocukluk hayali olan İstanbul Oyuncak Müzesi’ni eşiyle birlikte kurdu.

‘Mahya Işıkları’, ‘Stüdyo İstanbul’, 5N1K", ‘Hayat Deyince’ gibi kültür sanat programları ve belgeseller hazırlayıp sundu.