İşte Kabızlığa İyi Gelen 8 Doğal Besin!

Gelişmiş ülkelerde, özellikle Avrupa’da her 5 kişiden biri kabızlık sorunları yaşıyor.  Bununla birlikte bağırsakları yumuşatan “Laksatif”, yani ishal yapıcı ilaçları sürekli kullanmak sağlık için iyi değil. Çünkü hem bağırsakları tahriş ediyor, hem de zamanla etkisiz hale geliyorlar. Buna karşılık, ilaç yerine doğal müshil yiyecekleri tercih edilirse çok daha iyi sonuçlar alınabiliyor.

 

Fenoreporter - Sağlık Haberleri Servisi

 

İşte, en etkili doğal “Müshil” ilaçları…

 

1-Kuru erik:  Hem lif açısından zengin (8 kuru erik günlük lif ihtiyacınızın yüzde 25’ini karşılayabilir), hem de içerdiği “Di hidroksi fenil satin”, “Sorbitol” (Şeker alkolü) ve “Fenolik asit” gibi kimyasal maddeler sayesinde bağırsaklarda müshil etkisi yapar.

 

2-Elma sosu veya ışkın: Elma ve armut gibi meyveler “Pektin” (Reçelleri, jöleleri ve jelleri kıvamlaştırmak ve jelleştirmek için kullanılan jelatin benzeri bir madde) içeriyor. “Pektin” bazı yiyeceklerin sindirimini yavaşlatıyor. Bu da dışkıların bağırsaklardan atılmasını kolaylaştırıyor.

 

3-Kahve: Bir çok araştırma kahvenin müshil etkisine sahip olduğunu gösterdi. Çünkü kahve hem anüsün hemen üstündeki bezlerin hareketini hızlandıran “Gastrin” hormonu, hem de “Gastrik asidi” üretiyor. Böylece mideden bağırsaklara doğru boşalmayı kolaylaştırıyor. Kahve ayrıca sindirimi kolaylaştıran “Kolesistokinin” hormonunun sentezinide artırıyor. Ve nihayet,  “Mikrobiyata” dediğimiz bağırsaklarımızdaki mikro organizmalardaki iyi bakterin çoğalmasını sağlıyor. Ancak, hemen belirtelim; kahvenin müshil etkisi herkeste görülmüyor.

 

4-Meyve suları ve greyfurt: Kabızlık çoğu kez, hatta genellikle dışkının kurumasından kaynaklanıyor. Bağırsaklarda uzun süre kaldığında suyu emiyor, bu da dışarı atılması güç kuru dışkılara yol açıyor. Ne yazık ki, çok su içmek sorunu çözmüyor. Çünkü su, idrar yolundan dışarı atılıyor. Meyve suları hem lif, hem de su içeriyor. Bu da onların dışkıda tutulmasını ve yeniden sulandırılmasını veya yumuşatılmasını sağlıyor. Bu meyve sularının en ilginci greyfurt. Çünkü içerdiği “Naringinin” (Bitki besini) sayesinde bağırsakların salgı üretimini hızlandırıyor.

 

5-Yağlı maddeler: Az yağ içeren yiyeceklere dikkat! Zeytinyağı, diğer bitkisel yağlar, tereyağı ve margarin, bağırsakları cilalıyor. Ama çiğ yemeniz ya da çok az ısıtmanız koşuluyla. Çünkü yüksek ateşte eritilirse tam tersi etki yapıyor; sindirimi geciktiriyor. Yağlar içinde en etkilisi, zeytinyağı.

 

6-Tam tahıllar:Pirinç, bulgur veya makarna gibi tam tahılların kabuğu ve içi erimeyen lifler ve vitaminler içeriyor. Sindirlemediği için hem su miktarını, hem de dışkıyı artırıyor, Ayrıca bağırsakların kasılmasını hızlandırıyor.

 

7-Yoğurt: Fermante sütler ve yoğurt, bağırsak mikrobiyatasını dengeleyen probiyotikler içeriyor. Yoğurdun içerdiği bir çok madde bağırsak kasılmalarını hızlandırıyor. Ayrıca süt ürünlerindeki “Laktos”, az da olsa müshil etkisi gösterebiliyor.

 

8-İncir ve kuru kayısı: Lif açısından çok zengin (100 gramda 10-13 gram) olan incir ve kuru kayısı, doğal müshil ilaçları. Ayrıca potasyum açısından da çok yüklüler, ki bu çok iyi bir şey. Çünkü potasyum eksikliği kabızlığa yol açabiliyor.



Etiketler: