Kaç Tür Yenilenebilir Enerji Türü Var? İşte Detaylar!

Cevabını hemen verelim: 5 adet. Yenilenebilir enerji, “Tükenmeyen ve bol miktarda bulunabilen enerji” diye tanımlanıyor. Evet, 5 tür yenilenebilir enerji var ama bunların kaynakları sadece 2: Güneş ve Dünya.

 

Fenoreporter - Haber Merkezi

 

Bu 5 türü sayalım: Güneş enerjisi, rüzgar enerjisi, hidrolik enerji, jeotermal enerji ve biyokütle enerjisi.

 

Biyokütle, yaşayan organizmalardan üretilen madde veya enerji anlamına geliyor. Örneğin, odun, tarımsal atıklar (Saman, mısır koçanları, pamuk atıkları), kentlerin kanalizasyon atıkları, endüstriyel organik atıklar (Kağıt endüstrisindeki siyah likör, şeker sanayisindeki küspe) gibi…

 

Yenilenebilir enerjilerin ortak noktası, işletme aşamasında kirletici emisyonlar salgılamamaları, böylece sera etkisiyle ve küresel ısınmayla mücadeleye yardımcı olmaları.

 

İşte 5 yenilenebilir enerji türü…

 

1-Güneş enerjisi: Adı üstünde; güneşınlarından elde edilen enerji türü. İki türü var: Güneş hücreleri veya güneş panelleri sayesinden güneşten enerji elde etme yöntemi olan “Fotovoltaik” ve güneş ışınlarıyla suyun ısıtılarak enerji elde edilmesini sağlayan “Termodinamik”. Bu ikinci sistemde ayna eklendiğinde ışınların yansıması sayesinde su bin dereceye kadar ısıtılabiliyor ve bu da elektrik üretilmesine imkan veriyor. Tek sorun: Güneşin her gün ortaya çıkmaması nedeniyle kesintili bir enerji kaynağı olması. Ancak güneş varsa enerji üretilebiliyor.

 

2-Rüzgar enerjisi: Rüzgar türbinleriyle elde edilen enerji. Bu türbinlerin atası, yel değirmenleri. Türbinlere bağlanan bir jeneratör yardımıyla hava kitleleriniin değişimi enerjiye dönüştürülebiliyor.Bir başka deyişle, rüzgar türbinleri rüzgarın kinetk enerjisini elektriğe dönüştürüyor. Rüzgar türbinleri hem karaya, hem de denize yerleştirilebiliyor. Güneş enerjisinde olduğu gibi, rüzgar enerjiisinde de tek sorun kesintilii olması. Rüzgar esmeyince türbin de duruyor.

 

3-Hidrolik enerji: Suyun işletilmesiyle sağlanan enerjinin adı. Meteoroljik şartlara en az bağımlı enerji türü bu. Ama büyük yatırım gerektiriyor. Onun da birkaç türü var:

 

a-Elektrik üretmek için türbinlere büyük miktarda su gönderen barajlar.

b-Gel-git hareketlerinden sağlanan enerji. Su düzeyinin azalıp yükselmesi ve buna neden olan akımların değerlendirilmesiyle elde ediliyor.

c-Denizlerdeki ve nehirlerdeki akıntıların değerlendirilip elektriğe dönüştürüldüğü enerji.

d-Dalgaların kabarıp sönmeleri arasında ortaya çıkan enerjinin değerlendirildiği dalga enerjisi.

e-Tuzlu ve tatlı suyun tuzluluk farklarının yarattığı basıncın elektriğe dönüştürüldüğü “Osmotik” enerji veya “Mavi enerji”. Tatlı suyu taşıyan nehirlerin tuzlu su deposu denizlere kavuştuğu noktalarda kurulan tesislerle elde edlir.

 

4-Organik maddelerden elde edilen biyokütle enerjisi: Bu enerji hem sıcaklık, hem elektrik, hem de yakıt kaynağı olabilir. Onun da türleri var:

 

a-İnsanlığın ilk ısınma kaynağı olan odun:

b-Sıvı ya da gaz enerji: Kolza, şeker pancarı gibi bitkilerden, selülozlu bitkilerden ve nihayet mikro yosunlar gibi küçücük organizmalardan elde edilen enerji.

Bir ayrıntı: Bu enerjiyi sağlayan bitkilerin çoğalması tüketimlerinin altında kalırsa, yenilenebilir enerji olmaktan çıkar.

 

5-Toprağın enerjisi, yani jeotermi: Topraktaki enerjinin çıkarılmasına dayanıyor. Türkiye’de epeyce bol olan “Jeotermal enerji”nin kaynağı bu. Genellikle kayalardaki radyoaktif atomların parçalanmasıyla elde ediliyior. Hem binaların ısıtılmasında, hem de elektrik üretiminde değerlendiriliyor. Hava koşullarına bağlı olmayan tek yenilenebilir enerji türü bu.



Etiketler: