Kahve Tiryakiliğinden Vazgeçmek İçin 5 Önemli Sebep!

Günde 3 fincan kahvenin hem sağlığa iyi geldiği, hem de ömrü uzattığı iddia edilir. Bu konuda özellikle son yıllarda epey araştırma yayınlandı.

 

Fenoreporter - Sağlık Haberleri Servisi

 

Ancak yeni bir araştırma bu efsaneye ağır bir darbe vurdu.

 

Batı ülkelerinde bir kişinin bir yılda içtiği kahve, ortalama olaurak 1.70 fincan dolaylarında. Bu da aşağı-yukarı günde 3 fincana denk geliyor.

 

Peki, ya kahveden vazgeçerseniz? İşte son araştırmaya göre, böyle bir kararın faydaları:

 

-Mide yanmalarınız kaybolacak: Mide ekşimesi veya yanması gibi bir sorununuz varsa, kahve bu sıkıntıyı kötüleştirebiliyor. New York’taki “Presbyterian Hastanesi” onkoloji servisinde görevli doktor Rachel O’Connor şöyle diyor: “Bazı şeyler bir insanda gastrik asitlerin artmasını tetikleyebilir. Bazı kişilerde ise böyle bir şey görülemeyebilir. Bir kişide kafein mide yanmalarına yol açıyorsa, ya kahve tüketimini azaltmalı ya da vazgeçmeli.”

 

-Daha iyi uyuyacaksınız: Kahve tüketimini durdurmak, uyku düzeniniz için de faydalı olacak. Çünkü kafein uyumayı önlüyor, daha doğrusu uyku kaçırıyor. Yine araştırmalara göre, kahve içenlerin uyku süreleri en az 45 dakika kısalıyor. O nedenle kafeden vazgeçmek uykuyu da düzene sokuyor.

 

-Baş ağrılarınız hafifleyecek: Kafeinin baş ağrılarında hem olumlu, hem de olumsuz etkileri var. Bir araştırmaya göre, kahve tüketimi uzun vadede migren hastalarında farklı etkiler yaratabiliyor. Bunların çoğu olumsuz: Migren nöbetlerinin sıklaşması, kafein içeren ağrı kesicilerin aşırı kullanımından ötürü baş ağrılarının şiddetlenmesi gibi…

 

-Daha az sinirli olacaksınız: Sinir sistemini uyarıcı bir etkisi olan kafein akıl sağlığınızı olumsuz etkileyip sinirlerinizi bozabilir. Uzmanlar, anksiyete sorunu olanların kahve tüketimine dikkat etmeleri gerektiği, çünkü kafeinin bu sıkıntıyı daha da kamçılayabileceği uyarısında bulunuyorlar. Bazı kişilerde kafein tüketimi titremelere, kalp atışlarının hızlanmasına ve sinirliliğin artmasına neden olabiliyor. Bu etkileri ortadan kaldırmak için, en iyisi, kahveden vazgeçmek.

 

-Dişleriniz daha sağlıklı olacak: Kafeinin idrar getirici bir özelliği var. Bu sadece daha sık tuvalete gitmenize yol açmakla kalmıyor, ayrıca ağzı da kurutuyor. B da ağız sağlığı için kötü bir faktör oluşturuyor. Tükürük sadece dişlerin çürümesini önlemekle kalmıyor, ayrıca diş etlerini temizliyor, dişlerdeki besin artıklarını yok ediyor. Tükürük yetersizse ağızdaki mikrobiyota dengesizliğine neden olabiliyor. Sonuç olarak, kahve tüketimini kısmak, ağız kurumasını azaltabilir, bu da daha sağlıklı bir ağıza sahip olmanızı sağlayabilir.



Etiketler: