Kalbin Düzensiz Atışları İle Alyuvarlar Arasında İlişki Bulundu!

Birçok üniversitenin (ABD’den Harvard ve MIT, Belçika’dan Leuven) ortak araştırmasında, alyuvarlardaki mutasyon ile kalp atışlarının düzensizliği arasında bir bağ ortaya çıkarıldı. Bu buluş, “Aritmi” denilen düzensiz kalp atışlarının yol açtığı rahatsızlıkların tedavisinde yeni imkanlar sağlayacak.

 

Fenoreporter - Sağlık Haberleri Servisi

 

Orta yaştaki insanların yaklaşık yüzde 5’i “Aritmi”den şikayet ediyor. Yaş ilerledikçe bu oran daha da artıyor. Kalp atışlarındaki düzensizlik, çarpıntı göğüste titreme gibi belirtilerle ortaya çıkıyor ve kalbin durmasına kadar gidebiliyor.

 

Bilim insanları daha önceki araştırmaların sonuçlarından kan hücrelerindeki bir arızanın kalp yetersizliği, hatta beyin damarlarında rahatsızlık gibi kal-damar hastalıklarıyla ilişkisi olduğunu biliyorlardı. Ancak bu ilişki “Aritmi” açısından henüz incelenmemişti.

 

Son çalışmayla bu açık kapatıldı. 500 bin kişiyi kapsayan araştırmada alyuvarlarında mutasyon belirlenen kişilerin en az yüzde 11’inin kalp atışlarında düzensizlikten yakındıkları saptandı. Kalp durmalarında bu oran yüzde 30’a kadar çıkıyor.

 

Bilim insanları “Elbette yeni araştırmalarla bu konudaki bilgimizi derinleştirmemiz gerekiyor ama alyuvarlardaki mutasyon ile kalp atışlarındaki düzensizlik arasındaki ilişki kesinlikle belirlendi” diyorlar.



Etiketler: