Kamboçya Topraklarında Nesli Nerdeyse Tükenen Kaplanları İthal Edip Yeniden Doğaya Bırakacak!

Kamboçya bu yıl içinde doğasına yeniden kaplanları eklemeyi planlıyor. Bu amaçla Hindistan’la bir anlaşma imzaladı. Anlaşma, Hindistan’dan 4 adet kaplan gönderilmesini öngörüyor. Kamboçya’da bir zamanlar onlarca kaplan yaşıyordu ama kaçak avcılık sonlarını getirdi.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

Kamboçya’da son kaplan 2007 yılında foto kapan ile tespit edildi. Ama o da 2016’da hayatını kaybetti. Hindistan’la yapılan anlaşmaya göre bu yılın sonuna kadar Kamboçya’ya bir erkek ve üç dişi kaplan getirilecek.

 

Kaplanlar önce doğaya ve çevreye alışmaları için ülkenin batı kesimindeki Koh Kong bölgesinde 90 hektarlık bir ormana gönderilecek. Daha sonra doğaya bırakılacak. Kamboçya Çevre Bakanlığı yetkilileri, kaplanların son durağı olacak Cardamome doğal parkına birir kilometre arayla 400 kamra yerleştirmeye başladılar. Bu kameralarda şimdilik kaplanların avları olacak geyiklerin ve yaban domuzlarının hareketlerini izliyorlar.

 

Daha sonra, yani kaplanlar bölgeye yerleştirildikten sonra, bu kameralar sayesinde üremeleri kontrol altın alınacak. Proje sonuç verirse, önümüzdeki 5 yıllık süreçte Hindistan’dan 12 kaplan daha ithal edilecek. Ormansızlaştırma ve kaçak avlanma Kamboçya’dan Laos’a, Vietnam’a kadar tüm Güney-Doğu Asya’da kaplanların kökünü kuruttu.

 

Tahminlere göre, halen Tayland’da 200’ün altında, Myanmar’da 23 adet vahşi kaplan kaldı. Hindistan’da yoğun koruma programı sayesinde kaplan nüfusu 3 bin 600’ü geçti.