Kanser Tedavisinde Yepyeni Bir Umut! Uzay!

Kanseri yenmenin çözümü uzayda olabilir mi? Hücrelerin çok daha hızlı yaşandığı yerçekimsiz  uzay, NASA’ya (ABD Uzay ve Havacılık Dairesi) göre kanser alanındaki araştırmalara baş döndürücü bir hız kazandırdı.

 

Fenoreporter - Sağlık Haberleri Servisi

 

Yerden 400 kilometre yükseklikteki Uluslar arası Uzay İstasyonu’nda kanserle ilgili araştırmalar yürüten bir ekip de var. Orada hücrelerin çok daha hızlı yaşlanması sadece araştırmaları hızlandırmakla kalmıyor, ayrıca kanserin “Saf” halinde olması sayesinde müthiş bilgiler elde edilebiliyor. Çünkü uzayda kanser tümörleri gelişmelerini askıya alıyor, yani mikro yerçekimi  etkisinden kurtuluyor, bu da molekül bazında yapılarının çok daha iyi ve isabetli analiz edilmelerine imkan veriyor.

 

Bu tespitlerden  etkilenen küresel  ilaç devi Merck kanser hastalarına damardan verilen “Pembrolizumab” adlı  ilacını Uluslararası Uzay İstasyonu’nda  denemeye karar verdi.

 

Sonuç? Uzayda ilaç kullanıldığında tümörler küçülüyor.

 

Buda tıp dünyasına yepyeni ufuklar açıyor. Kimbilir belki, çok da uzak olmayan bir gelecekte, özellikle kanser hastalarının tedavisi için uzayda hastaneler kurulabilecek.



Etiketler: