Kara Kedi Korkusu Nereden Geliyor?

Kara kedi korkusu nereden geliyor? İnsanlar onların büyücülerin yoldaşı olduğuna inanırdı. Ve önlerine onlardan biri çıktığında kötü şeyler yaşanacağı korkusuna kapılırdı. Toplumsal belleğe kara kediler o kötü şöhretleriyle, uğursuz oldukları inancıyla yerleşti. Hem de binlerce yıl boyunca.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

Zira kara kedilerin uğursuzluk, hatta felaket getireceği korkusunun kökleri Yunan mitolojisine kadar gidiyor: Zeus’un eşi Hera oğlu Herkül’ün doğumunu engellediği için hizmetkarı Galintias’ı bi kara kediye dönüştürdü. Galintias da, büyü tanrıçası Hekat’ın yardımcısı oldu.

 

Tarihçiler, 13’üncü yüzyılda Papa 9’uncu Gregoire tarafından yayınlanan bir risalede, kara kedinin Şeytan’ın dünyada canlandırılmış hali diye anlatıldığını belirtiyorlar. Papa’nın bu iddiası belleklere kazınmakla kalmadı, Avrupa’da “Sapkınlar” diye tanımlanan büyücülerin, daha doğrusu cadıların avını da başlattı.

 

kara kedi korkusu nereden geliyor

 

Buna karşılık, Galler’de, İskoçya’da, Japonya’da kara kedi zenginlik ve sevginin simgesi olarak hep özen gördü. Bu örneklerden çok daha eski tarihlerde, Antik Mısır’da -kedi kara olsun olmasın-kutsal, ilahi bir varlık olarak kabul edilmişti. Kediye zarar veren biri hemen ölüme mahkum ediliyordu.

 

Ne var ki, Orta Çağ’dan itibaren kedi büyücülerle, cadılarla ilişkilendirilmeye başlandı. Yukarda da anlattığımız gibi, bunda en önemli rolü de Vatikan Kilisesi oynadı. O dönemin sözde cadıları doğaya ve hayvanlara derin bir bağlılıklarıyla algılandıkları için, bir insan ile bir hayvan arasındaki sevginin ancak “Şeytani bir dostluk” olabileceği inancı serpildikçe serpildi.

 

Kediler, insanların mesafeli durmalarından da duygusal anlamda acı çektiler. Bu da onları insandan uzaklaştırdı. O nedenle, köpeklerin aksine insan otoritesine saygı göstermiyorlar, gururumuzu okşamaya kalkışmıyorlar. Kafalarına göre takılıyorlar.

 

kara kedi korkusu nereden geliyor

 

Peki, neden özellikle kara kediler hedef oluyor? Cevabı belirsiz. Bazıları sadece renklerinden ötürü nların gece karanlığına karışabileceğini, bunun da onları mükemmel avcılar yapabileceğini ve cadılar da böyle bir müttefike ihtiyaç duyacakları için kara kedilerin cadıların süpürgesine oturabileceğini düşünüyor.

 

Orta Çağ’da batıl inancın Atlantik’i aşıp Amerika kıtasına ulaşmaya başladığı dönemde, cadıların kara kediye dönüşebilecekleri inancı doğdu. Ya da kara kedilerin cadıya dönüşebilecekleri! İşte bu şüphe zamanla insanları cadı olabilecekleri korkusuyla kara kedinin uğursuzluğuna inandırdı.

 

Günümüzde bile varlığını sürdüren bu batıl inançla mücadele için, “Dünya kara kedi günü” ilan edildi. Her yıl 17 Ağustos’ta kutlanıyor. Ve insanlar bir kara kedi sahiplenmeye teşvik ediliyor. Çünkü ünümüzde bile bir kara kedinin sahiplenilmesi şansı, ötenazi edilmesi ihtimaline göre çok daha az.